100-nál is többen dagonyáztak az ország egyik legkeményebb akadálypályáján, a 63. Bázison

Szombaton rendezték meg a 63. Bázis Katonai Akadálypálya Versenyt a volt atádi laktanya területén. Az OCR sportág növekvő népszerűségnek örvend, az atádi pálya kivételes mind az akadályok száma, mind nehézségük terén.

Kőkemény akadálypálya-versenyt rendezett a 63. Bázis szombat délelőtt. A pálya 2017-es nyitása óta folyamatosan bővült, az akadályok száma 25-ről azóta 80-ra emelkedett, és a bázis saját sportegyesületének is többszörösére növekedtek a tagjai az elmúlt években.

Az OCR, vagyis Obstacle Course Running, azaz akadálypálya futás sportága Magyarországra a 2010-es évek elején tört be, 2016-tól már megalakult a Magyarországi OCR Sportszövetség is, 2017 óta pedig bajnokságokat is rendeznek országunkban. A nagyatádi egyesületnek az ország több városából vannak tagjai, és valamennyien kőkemény sportolók, számos bajnoki címet tudhat magáénak a csapat. 

A hétvégi rendezvény ugyan nem rangos rendezvény volt, ennek ellenére több mint 100-an álltak rajthoz. Reggel 9 órától két perces indításokkal árasztották el a pályát a versenyzők: először a férfi, majd női futam, végül az utánpótlás korosztály. Külön nehézséget jelentett, hogy az akadályok még nedvesek voltak a reggeli harmattól és a rajt után 45 perccel az eső is eleredt – így aztán nemcsak csúszósak voltak a pálya elemei, de még a sárban is kellett dagonyázni. Nem egy versenyző kényszerült rövid megállókra, hogy a sárba ragadt cipőjét visszahúzza. Ha valamelyik versenyző nem tudta teljesíteni az egyik akadályt, 10 négyütemű fekvőtámasszal válthatta ki. A limitidő 1 óra 40 perc volt, ezt senki nem lépte túl. Szerencsére sérülések nélkül zajlott le a megmérettetés, fél egykor ért célba az utolsó versenyző.

A sportág különösen népszerű az utánpótlás korúak között is, a nevezők harmadát 18 év alattiak tették ki – mesélte Vlasics Zoltán, a 63. Bázis Sportegyesület elnöke, és a verseny főszervezője.

Fontos, hogy legyen utánpótlás korosztály ebben a sportágban, ezért is hívtuk el a versenyre a kaposvári Eötvös iskola kadétjait is, ők már bizonyítottak a honvéd kadét versenyeken. Népes volt a mezőny és nagyon erős: az első 10 induló országos bajnok volt, gyerekeknél is.

A versenyen megfigyelőként jelen voltak a Magyarországi OCR Sportszövetség vezetőségi tagjai is. Ennek egyik oka pedig, hogy jövő szeptemberben Nagyatádon országos bajnokságot terveznek tartani.

­– Nagyatád kiemelkedően technikás pályával rendelkezik, meg merem kockáztatni, hogy nincs még egy ilyen az országban – mondta Rozina Tamás, a szövetség ügyvezető alelnöke. – Bár hozzáteszem, látjuk, hogy a többi egyesület is folyamatosan bővíti a pályáit. Zoli ügyes ebben a témában, gyorsan implementál új akadályokat a pályára. Ha valaki a kőkemény OCR-t választja, annak a nagyatádi tökéletes választás.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy az olimpiai bizottság az öttusa sportágai közé beválasztotta az OCR-t, így a következő olimpián már akadálypályát is láthatunk, így az akadálypálya futás népszerűsége várhatóan tovább nő. A jövő évi nagyatádi bajnokság egyébként nemcsak a laktanya falai között zajlik majd.

– Beszéltünk már erről a polgármester úrral, a tervek szerint a szoborparkból indulna a verseny, és a résztvevőknek a Rinya hidak alatt, át a malomárkon kell majd keresztülbirkózniuk magukat. Keresztülvisszük őket a nagyatádi zöld zónákon. Nagy érdeklődésre számítunk – tette hozzá Vlasics Zoltán.

A szombati verseny a nyirkos idő ellenére végül pályacsúccsal ért véget: Zsíros Márk 33 és fél perc alatt ért célba. Az egyesület versenyzői végül 10 arany és 10 ezüstérmet szereztek.

Megosztás