138 centinél áll a Rinya!

Ötszörösére duzzadt a Rinya négy nap alatt. A vízállás megnövekedése az utóbbi napok esőzéseinek tudható be. Bár a hétvégére még mondanak csapadékot, már nem valószínű, hogy tovább emelkedne a vízszint.

A Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatóságának adatai alapján a Babócsai Rinya nagyatádi vízmércéjénél június 10-én délben még 25 centi mértek, majd legutóbb, 14-én szintén délben már 138-at. Akik átkelnek a Rinya hídján, a saját szemükkel győződhettek meg róla, hogy az általában csendes, apró patak most jelentősen megduzzadt, és a felső parti földes utakat elöntötte. A Csónakázó-tó északi partjánál, a mérő híd tövében felfestett vízállásmérőnek már csak a teteje látszik ki – igaz, a a túlparton lévő egy szinttel magasabb mérőt még közel sem érte el. A legmagasabb vízállást 2010-ben mérte az igazgatóság, akkor 258 centiméter mély volt a Rinya, míg 2000 augusztusában mérték a legkisebbet, akkor csak 8 centivel csordogált a patak. 

Az alsó mérőpont víz alá merült
Az alsó mérőpont víz alá merült
Sárban dagonyázik a patakpart
Sárban dagonyázik a patakpart

Az igazgatóság nem rendelt el készültséget, és bár kevés csapadék még eshet a hétvégén, a jövő héten visszatér a szárazabb időjárás, és ezzel a Rinya is vissza fog húzódni. 

Megosztás