14 tartósan betöltetlen orvosi praxis Dél-Somogyban

9 háziorvosi és 5 fogorvosi betöltetlen jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ friss adatai szerint. A Somogyban lévő összes betöltetlen háziorvosi körzet fele a megye déli részében lévő három járásban található.

A magyar egészségügyet évek óta egyre inkább sújtja a növekvő szakemberhiány. Ez nemcsak a kórházakban, hanem a háziorvosi és a fogorvosi körzetekben is jelentkezik. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ legfrissebb, januári adatait szerint legalább több mint fél éve betöltetlen több mint 400 háziorvosi és csaknem 240 fogorvosi praxis az országban.

Az számít tartósan betöltetlen háziorvosi körzetnek, amelyet hat hónapon át folyamatosan nem tudnak betölteni, illetve csak helyettesítéssel. Az ilyen megüresedett praxisok száma évről évre drasztikusan nő: másfél év alatt 22 százalékkal (331-ről 403-ra).

Dél-Somogyban itt vannak tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek: kettő-kettő Barcson, Nagyatádon és Kutason; egy-egy pedig Lakócsán, Vízváron és Somogyudvarhelyen. Az egész megyében ezeken kívül még 10 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van.

A három járás tartósan betöltetlen fogorvosi praxisai pedig ezeken a településeken vannak: kettő Csokonyavisontán, egy-egy Nagyatádon, Kutason és Szulokban. Somogyban összesen kilenc van.

Mint azzal már korábban is foglalkoztunk (azelőtt pedig itt), az egyre súlyosabb orvoshiány elérte a helyettesítésekre szakosodott vállalkozásokat is. Nagyatádon például legutóbb a decemberi ülésén foglalkozott a problémával a képviselő-testület. Itt el is hangzott: jelentősen romlott az ügyeleti ellátás színvonala, és csökkent az azt igénybe vevők száma is. Ennek egyik oka, hogy az egészségügyi ágazatban az elmúlt 3 évben 50%-os bérnövekedés történt. A kormány rögzítette ugyanis a havi alapbér és illetmény minimumát. Erre azonban nem biztosított fedezetet az ügyeleti rendszerben dolgozók számára. Ezért az egészségügyi szolgáltatást Nagyatádon csaknem 3 éve végző vállalkozás legutóbb több mint a duplájára emelte volna az önkormányzattól kért kiegészítést: 12,7 M forint helyett 28 millióra. A képviselők úgy határoztak: csak 10%-os emelést hagynak jóvá, és új szolgáltatási pályázatot írnak ki. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyébként 31,3 millió forintot biztosít erre a célra a városnak, ezt kellene kiegészíteni az önkormányzatnak csaknem ugyanannyival (az említett 28 millió ft), hogy a helyettesítés megoldását vállaló cég orvosokat biztosítson.

Összegezve: ha az állami finanszírozás nem változik jelentősen, nemcsak Dél-Somogyban, hanem az egész országban is egyre inkább ellehetetlenül a háziorvosi ellátás.

 

 

Megosztás