144 ezer követője van az atádi tiktokkernek

Réka két év alatt 3 ezernél is több videót töltött fel a TikTokra, az egyik 1,2 milliós nézettségnél tart. Az alig félperces videók öncélúnak tűnhetnek az idősebbek számára, pedig az egyetemista lány nem pusztán szép.

Egy-egy dal vagy film kiragadott részletének az eltátogása: ennyinek tűnhet első ránézésre Réka valamelyik TikTok-videója, egek, mi ebben a truváj, ezt nézik a fiatalok?! Kétségtelen, az elsősorban Z generációs alkalmazás tartalmai döntően a szórakozásról szólnak, bár egyre több másféle tematika is teret nyer rajta. Réka például gyártott olyanokat is, amelyek karácsonyi díszek otthoni elkészítését mutatták be.

A covid idején érettségiztünk, az online oktatás alatt kilátástalannak tűnt a társasági élet, nem találkozhattam a barátnőimmel, akkor kezdtem el vlogolni. Eszembe jutott a gyerekkori vágyam, hogy egyszer én is elismert, népszerű ember legyek, mint az amerikai iCarly komédiasorozat hősei.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Pinterics Réka Bolhón nőtt fel, nyolc éve Nagyatádon él az édesanyjával és a nevelőapjával, az Adyban pénzügyi és számviteli ügyintézőnek tanult, jelenleg másodéves a Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági Karán kereskedelem és marketing szakon.

A kávézóban ülünk le, az öltözéke, a haja és a sminkje tökéletes, később elárulja, mindig így jelenik meg,

azt szoktam mondani, talán éppen most találkozom az igazival, sohasem lehet tudni.

Ugyanakkor kedvesen és szerényen válaszol, magyarázza az X generációs riporternek a TikTok rejtelmeit. Mint mondja, ha angolszász zenét választ, a szövegét lefordítja, és ellátja magyar felirattal; a filmjelenetet pedig igyekszik az egyéniségéhez alakítva előadni.

001.jpg

Sokszor felveszem a videót, addig, amíg azt nem mondom róla, hogy ezt én is lájkolnám, maximalista vagyok. 2020 őszén kezdtem, novemberben már 10 ezer követőm volt, aztán havonta ennyivel nőtt, nyárra már 100 ezren lettek, most 144 ezren vagyunk. Még nem fejtettem meg, miért, nincs meg a titok. A TikTok algoritmusa dönti el, kinek mit dob fel, az én videóim valószínűleg sok ember érdeklődésével találkoznak, talán tetszik a humorom.

Azt azért elismeri, a szépsége szerepet játszhat a sikerben. Az egyetemen piackutatás tárgyból készítettek felmérést a TikTok magyar fiatalokra gyakorolt hatásáról, annak az eredménye is megerősítette: a jó megjelenésű, szép emberek sikeresebbek a közösségi médiában.

Réka egy nap több videót is felvesz, aztán sorra posztolja őket a következő napokon. Már 3 ezernél is többet készített (ez 1,2 milliós nézettséget ért el), bár – saját bevallása szerint – még keresi a saját stílusát. Pörgeti a TikTokot, onnan inspirálódik. Ezen a közösségimédia-platformon gyakori, hogy ha megtetszik valamelyik tartalom, azt többen is megcsinálják, Réka kedveli, ha az ő videóit ilyen módon is felkapják. Ő egyébként idehaza a középmezőnybe tartozik a követői számát tekintve, az első magyarnak már csaknem egymilliós tábora van. Bár lehet, hogy az illető nem büszkélkedhet olyannal, mint Réka.

A nagymamám is fent van a TikTokon, minden videóm alá kommentel, 69 éves, és Bolhón lakik.

A barátaim is mind nagyon segítőkészek, mindig megmutatom nekik az éppen elkészült videókat, fontos a véleményük. A gyerekkori barátnőm áll hozzám a legközelebb, és a gimiben megismert másik három barátnőm. Poénból azt szokták mondani, ők lesznek a menedzsereim.

Velük és a családjával szokott kirándulni, a Balatonra, Budapestre, kézimeccsre Csurgóra – Réka általános iskolában kézilabdázott, sőt, dzsúdózott, atletizált, focizott és táncolt is egy ideig.

Az is kiderül, meglehetősen körültekintően kezeli az ismertségét.

Nehéz kiszűrni, ki miért akar velem barátkozni, mennyire őszinték a szándékai, vagy csak ki akarja használni a népszerűséget. Persze, rengeteg kapcsolatfelvételt kezdeményező üzenetet kapok, általában Instán, ott vannak az engedélykérések között.

Meglepő lehet, de egyedülálló. Az arca és a neve azonban gyakran elárulja, például az egyetemen egy napig sem tudott inkognitóban maradni.

Már az első napon, az előadás után többen odajöttek hozzám, mondván, bocsi, hogy nagyon néztelek, de először nem jöttem rá, honnan vagy olyan ismerős. Egy másik előadás elején pedig katalógus volt (névsorolvasást tartottak), és ahogy elhangzott a nevem, jó néhányan felkapták a fejüket, és körbenéztek, aztán rám mosolyogtak.

Az utcán sem ritka ez, jönnek szembe, néznek, néznek – rájuk szoktam mosolyogni.

Több tévés megkeresést is kapott, egyebek között hívták a TV2 Sztárban sztár leszek! című zenés tehetségkutatójába, de ilyenkor mindig megköszöni a felkérést, és elmondja, hogy nincs jó hangja, és nem szeretne bohócot csinálni magából. Hogy miért folytatja mégis?

Nyáron egy hónapig a Balatonon dolgoztam, nem volt időm videókat feltenni, és rengetegen írtak, hogy mi van velem, eltűntem. Úgy érzem, még tartozom nekik ennyivel.

Réka éppen 9/11-én született, azaz a New York-i terrortámadás napján.

Nagy vágyam, hogy egyszer ott ünnepeljem a születésnapomat.

 

Megosztás