15 kilométeres gyalogtúrával kezdődött a nagyatádi 5 próba

Több mint harminc résztvevő vállalkozott a Nagyatádi Ötpróba programsorozat első kihívásának teljesítésére: az erdőn, mezőn, vízen, sáron át vezető őszi túrára. Az útvonal célja a Törökvár volt.

Az Aktív és egészséges életmódot népszerűsítő közösségi programok fejlesztése Nagyatádon című projekt keretében egy egész éves programsorozatot hirdettek meg városunkban: újraélesztették az 5 próba hagyományát. Hasonló kezdeményezésre már a 80-as években is volt példa Nagyatádon. Összesen 7 sportprogramot hirdetnek a szervezők, melyből ötöt kell teljesíteni: ezek között lesz kerékpározás, futás, úszás, és túrázás is – utóbbi próbából tegnap szervezték meg az első eseményt.

Az őszi gyalogtúra valamivel nagyobb kihívást jelentett, mint egy átlagos séta a Rinya-part mentén. A túravezető Maczinkó László erdőmérnök volt, akinek segítségével 2015-ben már kijelöltek egy útvonalat a Törökvárhoz, más néven az Atádvárhoz.

A túravezető eligazítást tart a túra útvonaláról
A túravezető eligazítást tart a túra útvonaláról

Ez egy török korabeli vár, 1561-ben és 1563-ban említik, mint palánk-földvárat. A Rinya könyöke ott fordul keletiből déli irányba, ez lesz a túránk célállomása. No persze, meglehetősen kalandos útvonalon juthatunk el oda – mondta a túravezető. – Először végigmegyük a keresztúton, után a Honvéd utcában balra fordulunk, kimegyünk a városból, átkelünk az elkerülő úton, majd jobbra fordulunk Ganajospuszta felé. Az erdő és legelők határmezsgyéjén fogunk gyalogolni, amíg elérjük a várat. Utána lesz igazán érdekes a túra: a csalitosban meg kell találnunk egy vadászok által összeeszkábált hidat, amin átkelhetünk. Később vissza kell jutnunk a túloldalra egy gázlón keresztül. Azt tervezzük, hogy akik nem hoztak vízhatlan bakancsot, azokat átvisszük a hátunkon. Utána a Rinya mentén haladunk tovább dél felé, amíg el nem érjük a kiserdei utat, utána pedig a nagy tölgyfa mellett megérkezünk a városi strandhoz.

A túrázók 9 órától gyülekeztek a múzeum kertjében, fél 10-kor kapták meg az eligazítást a szervezőktől és a túravezetőtől, elemózsiát kaptak, majd útra keltek. A túra során a vezető több alkalommal is tartott kisebb szüneteket, hogy a különböző jellegzetes tájegységekről mondojon néhány érdekességet: így a Rinya eredéséről és lefolyásáról, a homokbuckák kialakulásáról, és persze a török várról. A több órás kalandot követően kora délután érkeztek vissza a városba az első próbát sikeresen teljesítő kirándulók.

Megosztás