2018: a fejlesztések éve Nagyatádon

Jövőre egy jelentős fejlesztési időszak kezdődik Nagyatádon – emelte ki a polgármester a legutóbbi testületi ülésen. A képviselők döntöttek a plakátadóról, az elektromos töltőállomásról, és kinevezték az új háziorvost.

A 2018-as költségvetés legmeghatározóbb eleme, hogy nagyon sok beruházás indul jövőre a városban.

– Ismét egy jelentős fejlesztési időszak kezdődik Nagyatádon -hangsúlyozta Ormai István. – Elsősorban EU-s támogatási forrásokat nyertünk el, és ezeknek a felhasználásával mintegy tucatnyi beruházás indul meg Nagyatádon. Ezeket szerepeltetjük majd a költségvetésünkben. Ezzel a jelentős összeggel, 3 milliárd 600 millió ft-tal nőni fog a város 2018-as költségvetése az idei évhez képest. 

Ezek a beruházások jövőre kezdődnek, és 2019-ben, ill. 20-ban fejeződnek majd be. Az egykori laktanyák helyén lévő déli iparterületet 575 M Ft értékben fejlesztik. 3 óvodát 295 M ft-ból újítanak fel. Átfogó kerékpárút-építés lesz 450 M ft-ból. A geotermális fűtési rendszer kialakítására szintén rendelkezésre állnak már a források.

Néhány további pályázatot is benyújtott már a város. Ezek döntésre várnak. A Baross irodaház korszerűsítésére 100, az idősek otthonára pedig 150 M ft-ot fordítana Nagyatád. Turisztikai fejlesztéseket valósítana meg 255 M ft-ból, és megújítaná a Széchenyi park és az egykori gimnázium épületét.

Az úgynevezett plakátadóról is döntött a testület. Négyzetméterenként 9 ezer forintban határozták meg az óriásplakátok éves adóját. Nagyatádon jelenleg 4 gazdasági társaság 11 hirdetőtáblát üzemeltet. Ezek felülete összesen 132 négyzetméter. Így összesen csaknem 1 millió 200 ezer ft bevétel várható ebből az adóból.

Ezenkívül négyzetméterenként 1800 forintra emelték a képviselők 3 szolgáltatótípus éves adómértékét: az áram- és gázszolgáltató irodáinak, a monopolhelyzetben lévő dohányüzleteknek és a szerencsejátékra használt épületeknek az adóját.

Megoldódnak a 4-es számú háziorvosi körzet ellátási gondjai. Január 1-jétől dr. Schiszler Ildikó fogja ellátni ott a feladatokat.

– Az idei évben helyettesítéssel látták el ennek a körzetnek a gyógyító feladatait – mondta dr. Kovács Ildikó jegyző. – Az napi 2 órában történt, jan. 1-től pedig teljes munkaidőben, praxisjoggal, teljeskörű ellátást biztosítva, a betegek egészségügyi ellátása szolgálatában dolgozik a doktornő. Ezzel stabilizálódik a háziorvosi körzetnek az ellátása, és kialakulhat hosszú távon egy jól működő orvos-beteg kapcsolat. 

Mint ismert, a köznevelési intézményeket át kellett adni az államnak. Ez egyetlen esetben nem sikerült csak: a kollégiumban néhány helyiség önkormányzati feladatok ellátását szolgálja. Ilyenek az orvosi rendelők, a mosókonyha és a gazdasági iroda. Végül csak az utóbbi maradt vitás. Ebben főként a középiskolások étkezési jegyeit és a díjak befizetéseit kezelik.

– Hozzám jönnek a kollégisták, mind a szakközépiskolások, mind a gimnazisták az étkezési jegyükért, ill. itt fizetik a menzájukat is – mondta az Atádhírnek az ominózus irodában dolgozó adminisztrátor, Kápics Alexandra. – Emellett napi pénztárt csinálok ezekről a bevételekről, ill. a kiadásokról. 

Márpedig a pénzkezelési jogszabályok nem teszik lehetővé a közös irodahasználatot. Legutóbb egy miniszteri határozat született az ügyben: ez előírja a városnak a helyiségek átadását. A képviselők most úgy döntöttek: ez a határozat jogszabálysértő, ezért bírósághoz fordul az önkormányzat.

Egy elektromos gépkocsitöltő-állomás létesítéséhez is hozzájárult a testület. Ennek minden költségét egy országos nonprofit cég vállalta. Az igényeik szerint a töltőállomás az Atád áruház oldalán lévő parkolóban lesz.

Megosztás