3 év 6 hónapot kapott a csecsemőbántalmazó

Szabadságvesztésre ítélte a Nagyatádi Járásbíróság azt az apát, aki eltörte 5 hónapos csecsemője karját és fejsérülést okozott neki áprilisban. A rendőrségen azt vallotta: azért bántotta, mert idegesítette a sírása.

Mint arról tavasszal beszámoltunk: a baba életét a családsegítő gyors beavatkozása mentette meg. Ő vette észre a kisbabán az árulkodó jeleket, és nagy lélekjelenléttel, haladéktalanul cselekedett.

Ezt követően a rendőrség aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés bűntett, kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak alapos gyanúja miatt eljárást indított a 42 éves férfi ellen, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását.

Szerencsére a megyei kórházban sikerült stabilizálni a csecsemő állapotát, ami néhány nap múlva is még mindig súlyos volt, vérátömlesztést is kapott. 

Az Atádhírnek megszólalt a bántalmazott csecsemő édesanyja is: elmesélte, hogy a karjával védte a csöppséget, amikor a párja rátámadt.

Az országos felháborodást kiváltó ügyben dr. Györkös Balázs, Nagyatád rendőrkapitánya is nyilatkozott az Atádhírnek. Azt mondta, az apa teljes beismerő vallomást tett, amiből kiderült, két hónapon át folyamatosan bántalmazta az öt hónapos kisbabát. 

Októberben tartották a megrázó ügy előkészítő tárgyalását a Nagyatádi Járásbíróságon. Ezen az ügyészség 4 év 3 hónap börtönfokozatú szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádlott azonban nem ismerte be a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, így a bíróság több tárgyalást is tartott az ügyben. 

A tanúk és szakértők meghallgatása után a héten aztán ítéletet hirdetett a bíróság. Eszerint Orsós György vádlott bűnös: kapcsolati erőszak bűntettében, kiskorú veszélyeztetésének bűntettében és testi sértés bűntettében. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 3 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 4 év közügyektől való eltiltásra ítélte első fokon. Legkorábban a szabadságvesztés kétharmadának kitöltése után engedhető feltételes szabadságra az ítélet szerint. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát is megszüntette a két anyától született mindhárom gyermeke vonatkozásában. Továbbá kötelezte több mint 367 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A Nagyatádi Járásbíróság ítélete ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész pedig súlyosbításért.

Megosztás