40 család 40 kismalacot nevelt fel Ötvöskónyiban

Teljes sikerrel zárult a szomszédos faluban megvalósított Családi Portaprogram pályázat. Egy év alatt a résztvevő családok kertet műveltek, gyümölcsfákat ültettek és felneveltek egy-egy haszonállatot.

A Belügyminisztérium Társadalmi és Esélyegyenlőségi Igazgatósága által meghirdetett Családi Portaprogram – Szociális földprogram pályázati felhívásra még 2020-ban nyújtotta be jelentkezését az ötvöskónyi nemzetiségi önkormányzat a települési önkormányzattal együttműködve. A felhívás szervezett keretek között támogatja a vidéken élő, hátrányos helyzetű családok, falvakba költöző rászoruló családok konyhakertjeinek megművelését, hozzájárul a kisállattartási gyakorlat megerősítéséhez és az önellátás alapjainak megszilárdításához.

Ötvöskónyiban a maximálisan igényelhető keretre, 40 családra adták be a pályázatot, amely pozitív elbírálásban részesült, így mind a 40 kiválasztott család egyebek között vetőmagokhoz, gyümölcsfákhoz és családonként egy-egy kismalachoz jutott. Természetesen a kedvező elbíráláshoz bizonyos feltételeknek is meg kellett felelni, így például csak olyan háztartások vehettek részt, ahol volt külön melléképület a sertések felneveléséhez, vagy ahol erre a célra külön felhúztak egy ólat.

Orsós János, a nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese szerint egy év után kijelenthető: sikeres volt a pályázat.

Mindenhol gondoskodtak a malacokról, senki nem adta el őket vagy csalta el a feladatokat. Azt látjuk, hogy szépen művelik a kertjeiket az emberek, a malacok közül pedig többen elérték a vágási súlyukat. Sőt, akadt ahol meg is fedeztették a sertéseket, és új kismalacok születtek. A konyhakertek is szép termést hoztak, mindenhol be is takarították őket. 100 százalékos a siker, ennek nagyon örülünk.

János hozzátette: mindenki megérdemel egy esélyt, nem szabad, hogy az előítéletek miatt elforduljunk azoktól, akik szeretnének egyről a kettőre jutni. A pályázat keretében egyébként szakértői segítséget is kaptak a családok, elmondták nekik a zöldségtermesztés és az állatnevelés fortélyait. Az önkormányzat a sikeren felbuzdulva újra pályázni fog.

Megosztás