4,4-szeresére nőtt az épített lakások száma Somogyban

Lakosságarányosan ez a második legtöbb épített lakás az országban. A kedvező képet némiképp árnyalja, hogy az új somogyi lakások majd háromnegyede Siófokon épült, és 70 százalékuk értékesítési célra.

Meglepő adatok derültek ki a KSH legfrissebb, Fókuszban a megyék című kiadványából. Pl. az, hogy az idei első félévben Siófokon több lakás épült, mint hét megyében összesen – vette észre a Magyar Nemzet. Tízezer lakosra vetítve Győr-Moson-Sopronban készült el a legtöbb (29,7), a második legtöbb pedig Somogyban (19).

Megyénkben 571 új lakóingatlant adtak át az első fél évben, közülük több mint négyszázat – az amúgy 25 ezres lélekszámú – Siófokon. Ez csaknem négy és félszerese a tavaly ugyanekkor elkészült lakásszámnak (eközben az országos bővülés 34 százalékos volt). E lakásépítési expanzió következtében a tízezer lakosra jutó épített lakások száma (19) meghaladta a megyében az országos átlag kétszeresét.

Az 571-ből 395-öt értékesítési célra építettek, vagyis az új lakások 70%-a nem saját használatra készült. Tehát a megye – vagy inkább Siófok – lakásépítési piacának élénküléséhez döntő mértékben a több mint 8-szorosára bővülő vállalkozások építései járultak hozzá.

Építési forma szerint a lakások mintegy kétharmadát többszintes, többlakásos épületben, majdnem egyharmadát családi házas formában adták át. Átlagos alapterületük (79 m²) jelentősen elmaradt az országostól (97 m²), a megyék közül itt volt a legalacsonyabb. Az új lakásoknak – a fővároshoz hasonlóan – mindössze 29%-a épült 4 vagy annál több szobával.

Egyébként az országos tendenciával egyezően Somogyban is tovább csökkent az építési kedv. A 2020 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (503) 25%-kal visszaesett az egy évvel korábbihoz mérten.

 

 

 

 

Megosztás