50 év múltja köszön vissza a képekről

Különleges fotókiállítás nyílt a kulturális központban: 15 nagyatádi fotós munkái a város pillanatképeivel elevenítik meg a múltat, különböző szempontokból, különböző látásmóddal.

„Nagyatád fotós szemmel” címen nyílt kiállítás a kulturális központ galériatermében, melyet a város 50. jubileumának tiszteletére állítottak össze a szervezők. 15 nagyatádi fotós 45 alkotása köszön vissza a falakról, melyek különleges pillanatokat, helyszíneket, hangulatokat örökítettek meg.

Az alkotók között vannak még jelenleg is aktívan tevékenykedők, olyanok, akik évtizedekkel ezelőtt fotoztak, és olyanok is, akik már nem lehetnek köztünk, így például Durgó Tibor képei is a kiállítás részét képezik. A fotók között akadnak olyanok, melyek ma már nem létező nagyatádi tájakat, épületeket ábrázolnak, esetleg jelentős történelmi pillanatot örökítettek meg. Más képek egy különleges hangulatot igyekeztek megragadni, megint máshol a kompozíció vagy a szokatlan nézőpont, egy-egy erőteljes motívum adja a fénykép egyediségét. Ahogy a kulturális központ igazgatója, Pünkösd Márton mondta köszöntőjében, a kiállítás képanyaga rendkívül gazdag.

Ezt a gazdagságot a 15 alkotó különböző látásmódja adja meg nekünk – fejtette ki az igazgató. – A témaválasztás során arra kértük a fotósokat, hogy a nagyatádi kötődésük jelenjen meg a fényképeken, de a kezüket nem kötöttük meg. Egyrészt az olkotók kötédes a forográfiához, illetve a városhoz, Nagyatádhoz. Több mint pillanatképek, ezek a képek Nagyatád történelmének momentumai.

A kiállítás anyagáról és annak alkotóiról egy prospektust állított össze a kulturális központ. Ebben minden fotós kapott egy-egy fejezetet, melyben lehetőséget kapott a bemutatkozásra – ezek által még jobban érthetővé válik a kiállított fénykép mögött rejlő látásmód, perspektíva. Ahogy Ormai István polgármester fogalmazott megynitójában, a képek mögötti tartalom teszi teljessé annak megélését.

Észrevesztek valami olyat, amit mások nem – mondta a polgármester. – Különös, hogy ezeken a képeken olyan hangulatokat, jeleket látunk, amik sajátosak. Egy fotón azt is látjuk, ami nincs rajta. Nincs rajta, de benne van. Nem vagyunk egyedül: van egy városunk, vannak jó fotósaink, van közösségünk, van múltunk. Nem 50 év, sokkal több. Van küzdelmes jelenünk, és van egy szép reményű jövőnk. Gratulálok nektek az alkotáshoz, ahhoz, ahogy látjátok a világot és városunkat. Sok sikert kívánok, hogy lássátok, érezzétek, értsétek Nagyatádot, és szeressétek.

A Nagyatád fotós szemmel kiállítást szeptember közepéig, a Honvédtalálkozóig lehet megtekinteni. 

A kiállítás fotósai:

Budai Károly
Durgó Tibor
eM Soós György
Gerlecz László
Horváth István
Huszár Endre
Kóczián Zoltán
Magyar Gábor
Nagy Mikós
Ormai Bálint
Ország László
Pünkösd Márton
Rácz Tünde
Röhrig Dániel
Szűts Miklós

A cikk fotói készítette: Röhrig Dániel

Megosztás