Már 32-en adtak vért a gyógyfürdőben

Ma délután 4 óráig van lehetőség a véradásra a gyógyfürdő udvarán rendezett eseményen. A résztvevők számos ajándékot kapnak fáradozásukért cserébe: köztük egy üveg bort, egy doboz sört, és egy tál pörököltet is.

A véradás egy olyan jótékonyság, amire állandóan szükség van, hiszen az egyes vérkészítményeket csak korlátozott ideig lehet eltárolni. Így például a vörösvérsejt-koncentrátum tárolása speciális hűtőszekrényben 35 napig, +4 Celsius fokon lehetséges. Az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán folyamatos nyilvántartást vezetnek a készletekről, látható, hogy véradók nélkül napokon belül kifogynánk az életet mentő készítményekből. Főleg az RH-negatív vércsoportokból van mindig hiány, de összességében elmondható, mindig minden fajta vérre szükség van.

Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat
Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat

Városunkban keddenként lehet a kórházban vért adni, egy jobb napon 30-an szúratják meg magukat a jó ügy érdekében. A véradó eseményeken, mint amilyen jelenleg is zajlik a nagyatádi gyógyfürdő udvarán, ennek a többszöröse is összejöhet. Egy korábbi rendezvényen, ami a városi strandon volt, több mint 120 résztvevő adott vért. A véradók SMS-ben arról is értesítést kapnak, ha a tőlük származó véradományt felhasználták valaki megmentésére. 

A ma délben kezdődött eseményen eddig 32-en jelentek meg és „ontották vérüket”. A résztvevők nem távoznak üres kézzel: egy 1000 forint értékű vásárlási utalványt, egy Balaton szeletet, egy üveg bort, egy doboz sört, egy tál pörköltet és egy strandbelépőt kapnak a fáradozásaikért. A szervezők remélik, hogy délután 4 óráig még sok önkéntes fordul meg náluk, szerettel várnak mindenkit!

Megosztás