60 diáknak tűzték fel a szalagot a szakképző iskolában

Tegnap délután tartották a NASZI iskola szalagavató ünnepségét a sportcsarnokban. Négy osztály 60 tanulója készül a tanulmányai befejezésére idén. A ceremóniát követően a végzős diákok szalagavató táncot mutattak be.

Csaknem 200 éves hagyományra tekint vissza a végzős középiskolások szalagavató szertartása. A hagyomány Selmecbányáról indult, a város bányászati akadémiájáról. Kezdetben az ünnepséget valetálásnak nevezték, amely a latin „Valete!”, azaz „Éljetek Boldogul” kifejezésből ered – ezt kiáltották a végzősök az alsóbb éves diákoknak. A ballagó diákok a szalagavatói szalagot az utolsó tanév első felében, az úgynevezett Szalagtűző Szakestélyen tűzték fel.

Mára már a legtöbb szakképző iskola átvette ezt a hagyományt. A Nagyatádi Szakképző Iskola diákjai tegnap tartották az ünnepséget. Idén 4 osztály ballag el az iskolából: a 11.A, mely az ipari gépészek és gépi forgácsolók osztálya, az 11.B, ahová a festő-mázoló-tapétázó, a burkoló és a kereskedelmi értékesítő szakos tanulók járnak, a 11.C osztály cukrász-, pincér- és szakács szakmás diákjai, valamint a 13.N, az érettségire felkészítő osztály. Összesen 60 diák kezdheti meg a záróvizsgáit májusban.

Döméné Lajos Katalin igazgatónő ünnepi beszédében egyebek között felidézte az elmúlt évek eseményeit, kihívásait, az egyes osztályok, diákok kiemelkedő érdemeit, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy rohanó világunkban igyekeznünk kell megállni és időt fordítani a fontos dolgokra, így az ünneplésre is. Köszöntőjében Bagdy Emőke szavait idézte:

„Elképesztő mértékben felgyorsult a világ, és egyre kevesebb idő jut egymásra. Az ünnepek valódi megünneplése, a valahova tartozás együttes élménye, a közösétkezések, a közös programok, ezek lassan kikopnak az ünnep fogalomköréből. Egész egyszerűen nincs ezekre idő. Ez tehát ennek az időszaknak a legnagyobb kihívása: időt tölteni azokkal az emberekkel, akik fontosak, és azokkal a dolgokkal, amelyek értékesek – hangsúlyozva, hogy nem anyagi értelemben.”

A szalagavató ünnepségen a diákok műsora mellett Perák Veronika igazgatóhelyettes, Máté Attila oktató és Harkály Gyula szociális segítő adtak elő dalokat. A szalagtűzést követően a diákoknak a sikeres vizsgát kívánva pezsgővel koccintottak, melyhez köszöntőt Czimbalek Ottó igazgatóhelyettes mondott.

Az est zárásaként a végzős diákokból 9 pár szalagavató táncot mutatott be, melyre Hajdúné Tóth Csilla készítette fel a tanulókat. Ezt követően a szülőknek is lehetőségük volt gyermekeikkel táncolni.

(Fotók: Kóczián Zoltán Gergely)

Megosztás