60 százalékkal megugrott az influenzások száma

Somogyból jelentették a második legtöbb influenzaszerű megbetegedést az országban lakosságarányosan. A nagyatádi iskolákban emelkedik a betegek száma, az óvodákban mérséklődött, a bölcsődéseknek pedig bő harmadát érinti.

Az 5 éves Dóri két napja nem jár oviba: 38 fokos lázzal fekszik otthon, ugatva köhög, fáj a torka és taknyos. Édesanyja szerint a csoportjában kb. a gyerekek negyede beteg. Ezt erősíti meg az intézmények vezetője is, a Csillagszem Óvodában van a legtöbb hiányzó.

Ott a gyerekek kb. harmada beteg, a többiben kevesebben. A múlt héten rosszabb volt helyzet, most enyhült. A gyerekek nem egyszerre dőlnek ágynak, folyamatosan cserélődnek – számolt be Raczkóné Szantner Katalin.

Az RSZSZK bölcsődéjében a 43 kicsiből 16 influenzaszerű tünetekkel fekszik otthon betegen. A két nagyatádi iskolából egyelőre kb. minden tizedik diák hiányzik.

Emelkedik a számuk, a múlt hét óta 20-25 százalékos emelkedést látunk, vannak osztályok, ahol felütötte a fejét, máshol kevésbé – jellemezte a helyzetet Iváncsics Gyula főigazgató.

Az egyik gyerekorvosi rendelőt ezen a héten 66 százalékkal többen, 410-en keresték fel.

Közülük 279 gyermek valamilyen felső légúti panasszal érkezett, hozzávetőlegesen minden ötödik lehet influenzás. Ez az előző héthez képest ötszörös növekedés – ismertette az adatokat dr. Sauerhering Elke. – Minden korcsoport érintett, de a legtöbb influenzás a 6-9 évesek között van.

A felnőtt háziorvosok meglátása szerint stagnál a felső légúti panaszokkal hozzájuk fordulók száma, mint mondták, most inkább a fiatalabbakat érinti a fertőzés. Ugyanakkor a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan még egy hónapig elhúzódik az influenza szezon, a gyerekek pedig előbb-utóbb általában átadják a cseppfertőzést az idősebbeknek.

Megelőzésként immunerősítést, napkúrát, szellőztetést, C és D-vitaminok szedését ajánlom, továbbá jelzem, hogy még mindig érdemes az ingyenes oltóanyagot beadatni – hívta fel a figyelmet dr. Erdő Gabriella.

Rengeteg beteg van, nagy a forgalom az egyik nagyatádi gyógyszertár szerint. Többnyire torokfájdalomra és arra panaszkodnak a betegek, hogy nem tudnak nyelni, a kevésbé szerencsések még köhögnek is, többnyire felső légúti tüneteket említenek, mások arc- és homloküreg-gyulladást.

Nagyon megnőtt az antibiotikumot kiváltók száma, a recept nélkül kapható gyógykészítményekből szintén sok fogy, ilyenek a köptetők és a torokfájásra való szerek, cukorkák, spray-k – mondták a patikában.

Az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma (100 ezer lakosra vetítve) 487-ről 781-re emelkedett Somogyban a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss adatai szerint (2023. febr. 6-12. között). Ez egyik hétről a másikra 60 százalékos, ugrásszerű emelkedést jelent, és azt, hogy azon a héten több mint 2300-an fordulhattak orvoshoz hasonló tünetekkel a vármegyében. Az országos adatok szerint az influenzások 43 százaléka 0-14 éves gyermek, 29 százaléka pedig fiatal felnőtt (15-34 éves) volt.

Megosztás