130 éve laktak olyan kevesen Somogyban, mint tavaly

Utoljára 1890-ben laktak olyan kevesen Somogyban, mint 2022-ben. A lakosok csaknem negyede 65 éves vagy annál idősebb – derül ki a tavalyi népszámlálás előzetes adataiból.

Az elmúlt 11 évben csaknem félmillió magyarral lett kevesebb az ország területén. 1980 óta folyamatosan csökken a népesség, akkor 10 millió 709 ezer embert számoltak össze, most alig több mint 9 millió 6 ezret, az előző népszámlálás adataihoz képest 3,4 százalékkal kevesebb magyart tartanak nyilván, 464 ezerrel kevesebbet. Ezt a számot a 131 ezer – többségében környező országokból érkező – bevándorló mérsékelte, de még így is ez a legnagyobb arányú csökkenés az elmúlt 42 évben. 

Somogyban 2011. évi népszámláláson 316 ezer fő lakott, azóta 23 ezernél is többel, 7 és fél százalékkal csökkent a somogyiak száma. A statisztikai hivatal előzetes népszámlálási adatai alapján 292 ezer ember maradt a vármegyében. Utoljára 1890-ben lakták ilyen kevesen a somogyi vidéket.

Már az eggyel ezelőtti népszámláláson is Somogy volt a legkisebb népsűrűsége megye (52 fő/km2), ez tovább csökkent, most egy négyzetkilométerre 48 ember jut. 

A népesség számának változása
A népesség számának változása

A KSH kiadványából az is kiderül, hogy a somogyiak csaknem negyede 65 éves vagy annál idősebb. A lakosság 13,7 százaléka gyerek.

Van olyan mutató, amiben az élmezőnybe tartozik a vármegyénk, ugyanis 10 százalékkal több lakás található Somogyban, mint a 11 évvel ezelőtti népszámláláson. Akkor 140 és félezer volt, most ez a szám 157 ezernél is több.

A tavalyi volt az utolsó hagyományos népszámlálás. A következő összeírás adatait már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a KSH, összhangban a több országban jelenleg is alkalmazott gyakorlattal, vázolta fel a jövőre vonatkozó kilátásokat a KSH elnöke.

(A nyitókép illusztráció, fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás