681 millió forintos fejlesztésbe kezd a Büttner Kft.

Uniós pályázati forrásból valósul meg a vállalkozás modern technológiai fejlesztése: eszközök beszerzése, ingatlanbővítés és megújuló energiaforrást hasznosító technológia bevezetése.

Az elmúlt 10 év megerősítette a vidéki vállalkozásokat. A magyar gazdaság kimagasló eredményei teszik lehetővé az ilyen fejlesztéseket – jelentette ki egyebek között Schanda Tamás miniszterhelyettes a mai projektnyitó rendezvényen Nagyatádon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: tavaly soha nem látott, 7,1 százalékos növekedést produkált a magyar gazdaság. Amikora baloldal volt kormányon, akkor ugyanennyit csökkent. A hazai teljesítménynövekedés négyszer gyorsabb, mint az EU-átlag, emelte ki.

A 30 éves, 250 dolgozó megélhetését biztosító nagyatádi vállalkozás 8 ezer négyzetméter gyártóterülettel rendelkezik. Nagybonyolultságú szerszámlapokat gyárt a legkorszerűbb eszközökkel.

A termékeinkkel 60-65 százalékos hozzáadott értéket állítunk elő – sorolta a cég jellemzőit dr. Büttner Tamás ügyvezető igazgató. – 3500-4000 tonna acélt és alumíniumot dolgozunk fel évente, csaknem 10 ezer megrendelésnek eleget téve. Tavaly az éves forgalmunk meghaladta az 5,2 milliárd forintot, aminek a 66 százaléka export, azaz, szerencsére, euróban fizetik.

A pályázat részleteit ifj. Büttner Tamás ügyvezető igazgató ismertette. Mint mondta, előbb a német autóipar átállása, majd a koronavírus-járvány, most pedig a háborús helyzet hozta nehéz helyzetbe őket. Megjegyezte, három hónappal korábban jobb lett volna ez a pályázati lehetőség, mert akkor még 350 forint körül volt az euró árfolyama. A 681 millió forintos fejlesztés 70 százalékát kapja meg a cég támogatásként. Alapvetően három fő irány valósul meg ebből.

Az ingatlanfejlesztés során hőkezelő épületet bővítünk. A megújuló energiaforrást hasznosító technológia alkalmazásával a villamosenergia-felhasználásunk 70 százalékát kiváltjuk. Az eszközbeszerzések során pedig egy olyan nagyméretű 3D-s fémnyomtatót vásárolunk, amely az első lesz Közép-Európában. Ezzel csaknem 3 köbméternyi anyagot ki tudunk majd nyomtatni. Ugyancsak vásárolunk egy nagyméretű 3D-s műanyagnyomtatót és két másik gépet.

A Büttner Kft. jövőképe: Közép-Európa legnagyobb kapacitással bíró egyedi alkatrész- és szerszámgyárának a létrehozása. Emellett a szakképzés, a tanműhelyek és a mérnökképzés továbbfejlesztése.

Azt hallom, hogy ez egy hátrányos helyzetű térség, de úgy tapasztalom, hogy ennek pontosan az ellenkezője történik – jelentette ki beszédében Szászfalvi László kormánypárti országgyűlési képviselő. –  Az elmúlt 10 évben Nagyatádon egyharmadával csökkent a munkanélküliségi ráta.

A projektnyitón elhelyeztek egy időkapszulát is. A helyszínen Ormai István polgármester hangoztatta: a 30 év alatt folyamatos innovációt felmutató Büttner Kft. mind gazdasági tevékenységével, mind a szakképzés megújításával egyedülálló értéket teremtett Nagyatádon. A város a Déli iparterület fejlesztésével segíti a továbbiakban a vállalkozás és más cégek növekedésének lehetőségét.

 

Megosztás