80 erdélyi diáknak tartottak lovagi bemutatót az Ady gimnáziumban

A Határtalanul Program keretében két erdélyi csoport érkezett tegnap Nagyatádra. A héten országszerte több történelmi helyszínre látogatnak el a nagyatádi diákokkal. Ma a Szent László lovagrend bemutatóján vettek részt.

Az Ady Endre gimnáziumból még 2019-ben és 2020-ban pályáztak a Határtalanul Program által meghirdetett cserediák programokra – ennek keretében először erdélyi diákok utaztak volna Nagyatádra, ahonnan különböző magyarországi helyszínekre látogattak volna el egy témahét programjait követve, majd pedig a nagyatádiak utaztak volna ki Erdélybe ugyanezen célból. A covid járvány miatt megcsúszott a pályázat megvalósítása, így történt hogy most egyszerre érkezett városunkba a két erdélyi iskolás csapat: 40 fő Kézdivásárhelyről és másik 40 Székelyudvarhelyről, valamint a kísérőik. Előbbieket az Ady gimnázium 9.C és 9.H osztálya, utóbbiakat a 10.D és 11.C osztálya fogadta Mesterné Subicz Erika és Molnár Bernadett tanárok szervezésében.

A program keretében egy témára felépítve kell felkeresni magyarországi történelmi helyszíneket, és a diákoknak kreatív módon beszámolót kell készíteniük élményeikről, tapasztalataikról. Például a székelyudvarhelyiek és a nagytádi 9. évfolyamosok egy blogot fognak írni.

A kézdivásárhelyi partnerség témahete a „Szent László nyomában” nevet kapta. Ennek keretében ma meghívták az iskolába az iharosi Szent László Király Lovagrend hagyományőrző egyesületét, akik lovagi tornát tartottak az gimnázium udvarában. Egyebek között lehetőség volt íjászkodni és kardvívást tanulni. Holnap a csapat elutazik és felkeres több történelmi helyszínt, köztük Pécsre, Tihanyba, Szegedre és Ópusztaszerre is ellátogatnak.

A székelyudvarhelyiek és az őket fogadó fogadó osztályok témája a „Mesélő várak, legendás helyek” címet kapta. Az erdélyi diákokat először Kaszóba és a Baláta-tóhoz viszik el kirándulni, majd a hét folyamán megtekintik a szigligeti és a sümegi várat, illetve Budapestre is ellátogatnak.

A csereprogram keretében a nagyatádi diákok május 23-28 között utaznak Erdélybe, ahol hasonló kirándulásokon vehetnek majd részt.

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás