A Bárdos iskola diákjai is részt vettek a Magyar Diáksport napján

Tegnap két órás sportprogramot szerveztek az iskola tanárai a diákok számára napközben. A gyerekek különböző labdajátékokban, akadálypályákon és sorversenyeken tehették próbára a tudásukat.

14 éve indult Magyarországról az a kezdeményezés, melyet azóta már Európa-szerte követnek, és amely egyben az európai sportesemények csúcstartója is: ezen a napon ugyanis a legtöbb gyermek sportolt egy időben. 2015-től Erasmus pályázat keretében valósul meg a Magyar Diáksport Nap, melynek vezetője a Magyar Diáksport Szövetség. A kezdeményezéshez az elmúlt években számos ország csatlakozott: 2016-ban már 20 ország részvételével zajlott, ekkor már Európai Diáksport Nap neve. De később még az unión kívülről is részt vettek a kezdeményezésben a nemzetek, így például Makaó, Chile, Kenya és Hon Kong is. A sportnapot minden év szeptemberének utolsó péntekén tartják meg. A kezdeményezés nagyságát mutatja, hogy 2019-ben hozzávetőlegesen 3,5 millió gyermek végzett testmozgást az Európai Diáksport Napján. A tavalyi tanévtől kezdve az EMMI már hivatalosan is témanappá nyilvánította a Magyar Diáksport Napot.

Nem eshet le a lufi a földre! - egy egyszerű, de mulatságos játék
Nem eshet le a lufi a földre! – egy egyszerű, de mulatságos játék

A nagyatádi iskolások és tanáraik is részt vettek idén a programban: a Bárdos iskolában tegnap 10-től délig 475 diák sportolt, és nem csak egy versenyszámban – erre számos lehetőséget kínáltak fel a szervezők. A felső és alsó tagozatos osztályoknak külön programokkal készültek, a kisebbek számár a tornateremben rendeztek be egy sor akadályból és labdajátékból álló pályát. A felsősök számára az aulában és az iskola udvarán rendezték be a különböző állomásokat. A füves gyepen volt egyebek között kötélhúzás, tollaslabda és különlegességként egy Teqball asztal is fel volt állítva – ezen az íves sporteszközön az asztalitenisz és a futball ötvözetét lehet játszani. A hagyományos pingpongozásra is volt lehetőség, az aulában több asztalt is felállítottak ahol szintén folyamatosan ment a játék.

Valódi akadálypályává vált a tornaterem az alsósok számára
Valódi akadálypályává vált a tornaterem az alsósok számára
A Teqball a pingpongot és a futballt ötvözi
A Teqball a pingpongot és a futballt ötvözi

Az Árpád iskolában a covid oltások megszervezéséből fakadó technikai akadályok miatt nem tartották meg most a sportnapot, viszont a tanév végén az Árpád napokon lesz hasonló kezdeményezés.

 

Megosztás