A felére esett vissza a mellrákszűrésen résztvevők száma

Három éve még 40 százalék körül volt a részvétel, a covid alatt ez visszaesett 20-25 százalékra – hangzott el az emlőrákszűrés fontosságára felhívó rózsaszín szalagos felvonuláson tegnap Nagyatádon. Videóval!

Mintegy százan gyűltek össze a Magyar Rákellenes Liga (MRL) nagyatádi szervezetének figyelemfelkeltő megmozdulásán pénteken. Hagyományosan ilyenkor tartják, mert október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A szalagok színével a résztvevők a reményüket fejezik ki, egyúttal hitet tesznek, hogy küzdenek a kór ellen.

A 2019-es békeévben még 40 százalék volt a szűrésre behívottak között a részvételi arány, ez visszaesett 20-25 százalékra, és tavaly is csak minimális mértékben emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 70-80 ezer nő az előzőekhez képest is kiesett a szűrésből – hangsúlyozta egyebek között Rozványi Balázs, az MRL elnöke a beszédében. – Sajnos, ezzel együtt az is jellemző, hogy azok a hölgyek, akiknél találnak valamilyen csomót a szűrés során, már előrehaladottabb állapotban vannak. Pedig az emlőrák egyre eredményesebben gyógyítható, ahhez azonban a lehető leghamarabb észlelni kell.

A liga elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy azok körében, akik átestek a betegségen, és legalább 10 éves túlélői, 15 százalék a kiújulás aránya. Ám minél előbb fedezték fel valakinél a betegséget, annál kisebb a kiújulás esélye. 

Dr. Pécsi Balázs onkológus főorvos az előadásában rámutatott: emelkedni kezdett az előrehaladott emlőrákkal diagnosztizáltak aránya, ami rontja a túlélés esélyét. A covid-járvány idején csökkentek a szűrések, leállítottak egyes kórházi kezeléseket, mindennek meg lesz a böjtje – fogalmazott. 

Sajnos, gyakran többféle tünet megjelenésekor ráfogják, hogy biztos a covid miatt van. Szintén jellemző, hogy kétes forrásokra hagyatkoznak a betegek, sokan például azért nem jöttek be hozzánk a gondozóba, mert valaki azt mondta nekik, vagy azt írta a Fecebookon, hogy nincs rendelés, szóval, fontos lenne, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk – mutatott rá a főorvos, aki ismertette a covid hatásait az emlőrákra, valamint a lehetőségeket a kockázat csökkentésére.

A résztvevők a sportcsarnok előtt durrantották ki a lufijaikat, azaz jelképesen a betegséget. A liga célja iránt többen érdeklődnek, és támogatják azt helyben.

Egyre több család érintett, és szerencsére azt tapasztaljuk, hogy ilyenkor a beteg mellé állnak. Jelenleg 79 tagunk van – mondta Zslebics Edit, a nagyatádi csoport vezetője. – Szívesen látunk mindenkit, igyekszünk minél inkább felhívni a figyelmet arra, hogy legyünk egészségtudatosabbak, és menjünk el a szűrésekre.

A nagyatádi és környékbeli nők szűrűse Kaposváron éppen a napokban kezdődött el, most pótolják a koronavírus-járvány miatt korábban elmaradt vizsgálatok, hívta fel a figyelmet a helyi alapszervezet elnöke, mondván, aki tájékozódni szeretne, hívja bátran a Nagyatádi Kórház Egészségfejlesztési Irodáját.

Megosztás