A hétvégén indul útjára a veterán autós túra

Különleges régi típusú autókkal tesznek egy nagy tiszteletkört Dél-Somogyban a retro járművek szerelmesei. Legalább 30 autócsodát vonultatnak fel a résztvevők a Nagyatád-Gyékényes-Barcs útvonalon.

Javában zajlik a retro karaván szervezése: eddig már több mint 25-en regisztráltak a Dél-Somogyi Veterán Autós Túrára. Szombaton 9 órakor indul útjára a konvoj a nagyatádi Tesco áruház parkolójából. A szervezők szerint még most is folyamatosan jelentkeznek résztvevők, akik a túra során bekapcsolódnak a menethez, így estére akár az 50-et is elérheti a létszámuk.

Olyan járművek és tulajdonosaik vesznek részt a retro túrán, amely autók már legalább 30 évesek, ám gazdáik féltő gonddal ápolják: polírozzák, javítgatják, és a mai napig szemet és fület gyönyörködtető állapotban vannak. Az ötletgazda, Sziklai Zoltán szerint a rendezvényt a nagyatádi tuningtalálkozók és a Retronap ihlette.

Mi is felújítottunk egy Kispolszkit, de nem volt lehetőségünk már sehol bemutatni – mesélte Zoltán. – Jött ugye a járvány is, ezért az ilyen jellegű rendezvények elmaradtak. Amikor pedig újra lehetett autós találkozókat szervezni, olyan gyorsan hirdették ki őket, hogy nem tudtunk rá jelentkezni. Ezért gondoltuk, hogy mi lenne, ha magunk szerveznénk egy ilyen autós túrát? Végvári Valentinnel együtt körbeérdeklődtünk, hogy mekkora igény lenne egy ilyen rendezvényre, és nagyon pozitívak voltak a visszajelzések. Az útvonalon érintett települések polgármesterei mind szívesen látnak minket, nagyon várjuk már a szombatot!

Csak hogy néhányat említsünk az autók repertoárjából: részt vesz a túrán egy 1974-es Ford Spartan, egy bogárhátú Morris Minor, egy Skoda Coupé, egy 123-mas Mercedes, egy Fiat 126p Kispolszki, Nagyatádról egy Moszkvics, és Barcson csatlakozik egy 86 éves pécsi úr, aki egy 500-as Fiatot fog vezetni.

A túra szombat reggel 9 órakor indul, és az autós karaván először végigvonul Nagyatád belvárosán. Ezt követően két hosszabb pihenőre fognak megállni: Gyékényesen és a barcsi szabadstrandon, ahol egy pikniket tartanak a résztvevők. Itt autós kiállítást szerveznek, és egy rajzversenyt a gyerekeknek. Körülbelül délután 4 órakor indulnak vissza Nagyatádra, ahol a szervezők reményei szerint a laktanyához hajtanak és csatlakoznak a MotoRock Motoros Találkozó és Rockfesztiválhoz az esti órákban, bár ez utóbbi egyelőre még egyeztetés alatt van.

Megosztás