A hétvégén lesz látható a legtöbb hullócsillag, érkeznek a Perseidák

A Perseidák ragyogását sem a felhők, sem a Hold fénye nem zavarja majd, így érdemes az égre szegezni a tekintetet szombaton éjszaka, hisz ekkor lesz a csillaghullás maximuma.

A Persediákról már csaknem kétezer éve készültek feljegyzések, azaz nagyon régóta velünk élő égi jelenségről van szó, amely augusztus 12-én éri el a maximumát, ilyenkor lehet a legtöbb hullócsilagot látni.

Elég csak a Szoborparkig elmenni, hogy a fény ne zavarja a Perseidák megfigyelését, de mindenképp érdemes fényszennyezéstől mentes területet választani, hisz ennek köszönhetően az égbolton milliárdnyi csillag válik láthatóvá. A megfigyeléshez távcsőre nincs szükség, csak némi türelemre.

A Magyar Csillagászati Egyesület így ír a Perseidákról:

A Szent Lőrinc könnyeiként is ismert hullócsillagokat okozó porszemcsék a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amelyről szintén számos régi feljegyzés ismeretes. A számítások szerint az üstökös régebben is áthaladt bolygónk pályáján, így a hátrahagyott poranyag már igen széles lepellé terebélyesedett. Ennek következtében a perseida rajhoz tartozó meteorokat nem csak ezen az éjszakán, de 1-2 héttel a maximum előtt és után is szép számban láthatunk, természetesen a maximumhoz közeli időpontban nagyobb valószínűséggel.

(Fotó: depositphotos.com)

Megosztás