A járvány 120 áldozatot szedett a somogyi idősotthonokban

Míg tavasszal és nyáron szinte érintetlen volt Somogy, a második hullámban majdnem minden 3. idősotthoni gondozott megfertőződött, a dolgozók közül pedig minden 4. Segesden, Nagyatádon és Lábodon is voltak áldozatok.

Frissítés 10.48-kor:

Tőlünk egyetlen ellátott sem került ki pozitív teszttel, más alapbetegség miatt szállították őket kórházba, és aztán elkapták a vírust – mondta Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ igazgatója. – Ez igaz mind a nagyatádi, mind a lábodi gondozottunkra. Őket egyébként nem is hozták vissza az intézményeinkbe, így elmondhatjuk, hogy nálunk nem volt koronavírusos ellátott. A dolgozóinkról a tesztelés során derült ki, hogy pozitívak, azonnal karanténba vonultak, és szerencsére mindannyian tünetmentesen át is vészelték azt az időszakot.

Országosan az áldozatok negyede szociális otthon lakója volt

derült ki azokból a táblázatokból, amelyeket hosszas levelezés után az országos tiszti főorvos kiadott Szél Bernadettnek. A szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait a független országgyűlési képviselő úgy kommentálta a Facebook-oldalán, hogy azok a „legkiszolgáltatottabb honfitársaink tragédiáját mutatják”.

Ezekből kiderül, hogy március 5-ig (a táblázatok addig tartalmazzák a statisztikákat) a járvány összes áldozatának (15 765) 23,7 százaléka, azaz nagyjából minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.

Az adatok szerint novemberben robbant be igazán a járvány, ezt mutatja az is, hogy annak a hónapnak a közepe és március eleje között több mint háromszorosára nőtt (3512) nőtt az idősotthoni áldozatok száma.

Somogy őszig szinte érintetlen volt

Somogyban még szembetűnőbb a különbség: az első hullám idején gyakorlatilag érintetlen maradt megyénk, mindössze egy dolgozó és egy gondozott lett covidos egy tabi idősotthonban. A járvány csaknem 100 százalékban ősszel tarolta le az intézményeket.

Június végéig egyetlen idősotthoni gondozott sem esett áldozatul a vírusnak, ősztől azonban 120-an. A környező megyékben hasonló arányban szedte áldozatait a járvány (3,5-3,7%), egyedül Zalában lett rosszabb ez a mutató, ott a duplájánál is több haláleset történt (7,9%).

A 2. hullámban majdnem minden 3. gondozott megfertőződött

Somogyban a második hullám alatt 997 ellátott lett Covid-pozitív, azaz csaknem minden harmadik (3364 intézményi férőhely van a megyében), közülük 802 meggyógyult az adatközlés időpontjáig. 44-en kórházba is kerültek, 120-an viszont elhunytak. Az 1527 dolgozóból 370 elkapta a fertőzést, kb. minden negyedik, 341-en meg is gyógyultak március 5-ig.

Kaposváron volt férőhelyarányosan a legtöbb haláleset

A megyén belül Kaposváron és környékén szedte arányaiban a legtöbb áldozatot a koronavírus az időseket ellátó intézményekben. Férőhelyarányosan a legtöbb idős ember a kaposvári Liget Szociális Otthonban hunyt el: a 60 fős intézményben 7-en vesztették életüket. Az egyetlen dolgozó pedig a hetesi nyugdíjasház munkatársaként halt meg.

Segesden 12, Nagyatádon két, Lábodon egy áldozat

Szűkebb környezetünk sem maradt érintetlen. A Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ Naplemente Idősek Otthonában (Nagyatád) négy dolgozó és két gondozott lett koronavírusos március elejéig, az utóbbi két idős életét is vesztette. A központ lábodi telephelyén egy fertőzött akadt, ő szintén elhunyt.

A Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon segesdi székhelyén 116 gondozott fertőződött meg, azaz minden harmadik. Sajnos, közülük 12-en el is hunytak. Az 50 férőhelyes szabási telephelyen sem gondozott, sem dolgozó nem hunyt el, sőt, mindössze egy covidos akadt.

A képek illusztrációk. Fotók: Röhrig Dániel.
A képek illusztrációk. Fotók: Röhrig Dániel.

 

Megosztás