A külföldön dolgozó magyarok egyre nagyobb mértékben finanszírozzák az országot

Az általuk hazautalt összeg már meg is haladta a magyar gazdaságba érkező közvetlen működőtőke nagyságrendjét. Nagyatádról és környékéről is sokan dolgoznak a környező, túlnyomórészt tőlünk nyugati országokban.

Közülük néhányan megosztották velünk tapasztalataikat. Nem a valódi keresztnevükön idézzük őket.

Az Ausztriában dolgozó, negyvenes éveiben járó fémipari szakmunkás, Zoltán keresete a családjának a fő bevételi forrása.

Már 15 éve kint dolgozom, nettó 2200 euró a fizetésem – az most kb. 850 ezer forint -, igaz, havonta többször hazajárok, és ebből még az albérlet is lejön, de nem panaszkodhatok.

A Tárki kiadványa (Társadalmi riport 2022.) rávilágít egy érdekes adatra és folyamatra, elemezte a g7: Magyarország finanszírozásában 15 éven keresztül egyre nagyobb szerepe lett a külföldön dolgozó magyarok hazautalásainak. Ma már ez meg is haladja a beérkező FDI (közvetlen működőtőke) mértékét.

Grafika: g7.hu
Grafika: Társadalmi riport 2022.

Zsófi már több mint 20 éve dolgozik Észak-Olaszországban, most éppen szakácsként a turizmus-vendéglátásban.

Jelenleg szezonálisan dolgozom, március 15-től novemberig. Nettó 2500 eurót keresek, erre rájön a 13. és a 14. havi fizetés, gyakran még a szabit is kifizetik a szezon végén, mert közben nem tudjuk kivenni. A teljes képhez hozzátartozik, hogy én lakást is bérelek itt, ezért 550 eurót fizetek. Persze, nem mindenki keres 2500 -at, nálunk egy szobalány kb. 1700 eurót kap. Visszatérve, a szezon végén pedig bejelentkezem munkanélkülire, arra az időre 1000 eurót kapok. Itt úgy van, hogy a munkanélkülin tölthető időt gyűjtögeted, tehát ahány hónapot dolgoztam korábban, annak arányában kaphatok munkanélküli támogatást. Pl. 5 éve 480 napom volt, persze, ennyire nem volt szükség. 

Többen foglalkoznak idősgondozással is, egyikükkel 3 éve készítettünk tévés riportot.

Péter középvezető egy osztrák gyárban.

Több mint 2 ezer euró a fizetésem, egy jó részét félre tudom tenni úgy, hogy fizetem a kinti albérletemet és az ittenit is, és minden hétvégén, illetve, amikor tehetem, hazajárok, szóval az üzemanyagköltség elég jelentős.

Természetesen nem könnyű beilleszkedni egy másik nyelvi közegbe, idegen környezetbe, ismerte el az egyik nagyatádi családapa.

Az első időszak után viszont igazából nincs különbség aközött, hogy 450 kilomérrel tőlünk nyugatra járok ki rendszeresen, vagy, mondjuk Budapesten vagy Győrben hetelnék. A lényeg, hogy garantált bérminimumból nem lehet családot fenntartani tisztességesen, és szerencsére ma már a technika lehetővé teszi, hogy minden este beszélgethessek a feleségemmel és a gyerekekkel. 

Lehet, még tartalmasabban is, mint annak előtte, ráadásul a hétvégéim, a szabadságaim teljesen a családomé, nincs második műszak, tette hozzá.

Megosztás