A legnagyobb rivális otthonában veszített a Nagyatád

A sakk csapatbajnokság tavaszi idényének nyitányában Nagyatád együttese 4,5 – 7,5 arányban alulmaradt a Baja otthonában.

Nem könnyű csapatot összeállítani a felfutó vírushelyzet árnyékában, ennek ellenére a vendégek egy közepes erősségű csapattal érkeztek a mérkőzésre.

A játék egy gyors döntetlennel indult, de, sajnos a két utolsó táblán elég gyorsan hátrányba kerültek az atádiak. Ezeket a partikat aztán elég gyorsan fel is kellett adni, így a Baja különösebb erőlködés nélkül két pontos előnyre tett szert. A mérkőzés felénél aztán úgy tűnt, hogy sikerül felzárkózni. Három játszma is döntetlennel fejeződött be, majd Szijártó András állhatott fel győztesen a tábla mellől. Ellenfele egyre nehezebben viselte a támadást, és elfogyott a játékideje is. A következő pontot Gyugyi Péter írhatta be az eredményjelentő lapra, aki szépen játszotta túl ellenfelét. Az időellenőrzés közeledtével érkezett aztán a hidegzuhany. Kőnig Balázs egy agyonnyert állásban elmélázott a legjobb lépés keresése közben, és két lépéssel az időkontroll előtt elfogyott az ideje. Ellenfele be is vallotta, hogy már éppen a játszma feladásán gondolkodott, amikor az ajándék győzelem az ölébe hullott. Sajnos nem volt még vége, mert a hatodik táblán is, egyenlő állásban, egy lépésben tisztet néztünk el.

A két pontos hátrányt látva Kondákor Márk elutasította ellenfele döntetlen ajánlatát, és túlerőltette a partit, így ez a játszma is elúszott. A szépítés lehetősége végül az első táblára maradt, itt ugyan Vrban Mladen mindent megpróbált, de nem bírt fiatal ellenfelével. A játszma öt órás játékot követően döntetlennel zárult.

Összességében még azt sem lehet elmondani, hogy öldöklő küzdelem alakult volna ki. A két utolsó táblát leszámítva a bajaiak három ajándék pontot is kaptak, amivel különösebb erőlködés nélkül szerezték meg a csapatgyőzelmet. A vereség ellenére sikerült azért megőrizni a második helyet a táblázaton.

Győzött: Szijártó András (5. Tábla), Gyugyi Péter (7. Tábla).

Döntetlen: Vrban Mladen (1. Tábla), Máthé Gáspár (2. Tábla), Horváth Attila (3. Tábla), Mihalecz Attila (9. Tábla), Bocska János (10. tábla).

A forduló többi eredménye:

Marcali – Kármin Pécs                                                           8,5 – 3,5

Dunaújváros – Komló                                                            7,5 – 4,5

Gárdony – Decs                                                                    5,5 – 6,5

Szentlőrinc – Kaposvár                                                          8,5 – 3,5

A bajnokság állása a V. forduló után

1. Decs              40,5 pont

2. Nagyatád       35,5 pont

3. Baja              34,0 pont

4. Szentlőrinc     34,0 pont

5. Komló II.       30,0 pont

6. Marcali          28,5 pont

7. Gárdony        26,5 pont

8 Kármin Pécs   24,5 pont

9. Dunaújváros  24,5 pont

10. Kaposvár     22,0 pont

Megosztás