A magyarok kenyeréhez gyűlt a búza Somogyszobon

15 millió magyar és ugyanennyi búzaszem: ennek a párhuzamnak a jelében gyűjtötték a gazdák adományait a nemzet kenyeréhez, immáron tizenegyedik alkalommal. Az ünnepségen egy erdélyi gyermekcsoport is részt vett.

A hagyományteremtő kezdeményezés 2011-ben indult, akkor még mindössze tíz tonna búza gyűlt össze országszerte, 2020-ban azonban ennek már több mint száztízszerese, 1109 tonna. A magyarok kenyerének elkészítése egyszerre szimbolikus és karitatív akció: kezdetben csak az anyaország, jelenleg már a teljes Kárpát-medence területéről érkeznek a terményadományok, melyek lisztjével rászoruló családokat és gyermekotthonokat támogatnak, illetve ebből készül el az augusztus huszadikai ünnepi kenyér is. Ebbe a tradícióba illeszkedik az e hét csütörtöki rendezvény Somogyszobon.

Ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar, bárhol is él a világban – idézte fel ünnepi beszédében az országgyűlés alelnökének, Jakab Istvánnak a szavait Mocz András, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezetének alelnöke.

Beszédet mondott továbbá a Somogy Megyei Közgyűlés képviseletében megjelent Kárpáti László is, aki elsősorban a magyarság összetartásának fontosságát hangsúlyozta ki. Ezt a kenyér jelképének használatán keresztül, Mocz András gondolataihoz kapcsolódva tette.

Ahogyan a kenyérben a kovásznak, úgy a nemzetben az összetartásnak kell erős kötést képeznie – mondta Kárpáti László.

Az ünnepség ideje alatt huszonhárom zsák, vagyis tizenegy és fél mázsa búza gyűlt össze, de jelezték, hogy még továbbiak érkezése várható a későbbiekben. A gazdák átvételi elismervényt kaptak adományaik után.

Minden adományt pontosan dokumentálni kell: fontos, hogy a búza útja követhető legyen a feldolgozási folyamat során, ugyanis így lehet biztosítani azt, hogy a zsákok tartalma valóban oda jut el, ahova azt az adományozók szánták – osztotta meg velünk Mocz András.

A somogyszobi rendezvényen jelen volt egy erdélyi gyermekcsoport is, melynek tagjai az ünnepségen közös énekkel vettek részt.

A terményadományok országos gyűjtését ünnepélyes összeöntés követi: az anyaországi és külhoni területekről érkezett búzát előkészítik az őrlésre, majd augusztus huszadikára elkészítik belőle az ünnepi kenyeret.

Megosztás