Megdőlhetett az európai melegrekord

Megdőlhetett az európai melegrekord: a dél-szicíliai Siracusa közelében szerdán 48,8 Celsius-fokot mértek – számolt be róla a BBC hírportálja. Nagyatád térségében 34 fok lesz hétfőig, enyhülés csak azután várható.

Az olasz regionális hatóságok jelentését a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) is meg kell erősítenie. A WMO szerint a jelenlegi európai melegrekord 48 fok, amelyet 1977-ben mértek Athénban, írta az MTI.
Az Olaszországban tapasztalható hőhullámot az Afrikából érkező Lucifer nevű anticiklon okozza. Az előrejelzések szerint a légörvény észak felé tart, átszelve Olaszországot, tovább növelve a hőmérsékletet a városokban, köztük Rómában is.
Az olasz egészségügyi minisztérium szélsőséges forróságra figyelmeztető „vörös” jelzést adott ki számos régióban, a legnagyobb egészségi kockázatú városok száma várhatóan nyolcról 15-re emelkedik péntekre.
A mediterrán hőhullám, amelynek hatására évtizedes melegrekordok dőltek meg sok országban, erdőtüzeket eredményezett szerte Dél-Olaszországban, azon belül is Szicília, Calabria és Puglia a legsúlyosabban érintett régiók.
Mindeközben Görögországban is tovább tombolnak az erdőtüzek, amelyeket az erős szelek és a kiszáradt növényzet táplálnak. Külföldi csapatok is segédkeznek a lángok megfékezésében.
A szakemberek szerint az éghajlatváltozás növeli az erdőtüzek kialakulásához hozzájáruló meleg és száraz idő kockázatát.  A globális átlaghőmérséklet már most nagyjából 1,2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet és a mutatók tovább fognak emelkedni, ha a világ kormányai nem hoznak intézkedéseket a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására.
Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottságának (IPCC) hétfőn kiadott, hét év óta első átfogó jelentése szerint az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő.

Ilyen volt a tavalyi villámárvíz is, amely Nagyatádot és Dél-Somogyot sújtotta. Szerencsére idén elkerülte térségünket. A héten tovább erősödik a felmelegedés, dél felől semmi sem állja útját a forró levegő beáramlásának. Nagyatád környékén péntektől vasárnapig egyaránt 34 fokos legmagasabb hőmérsékletre számíthatunk. Egy hidegfront némi csapadékkal kedden érkezhet a mostani előrejelzések szerint, annak köszönhetően 25-26 fokra mérséklődik a nappali felmelegedés, és aztán már nem is várható 30 fok fölötti kánikula.

Folyamatosan figyeljünk a hőségben a folyadék utánpótlására, figyelmeztetnek a szakemberek. Ha napon töltünk hosszabb időt, használjunk magasabb faktorszámú fényvédő krémet! Az UV-sugárzás ismét nagyon erős, extrém erős szintet érhet el.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás