A magyarok megtakarításai nőttek a legkevésbé

Globálisan a GDP 6 százalékát félretették a háztartások, ám hazánkban csak 1-2 százalékkal nőttek a megtakarítások. Ennek egyik magyarázata, hogy a magyar családok nem kaptak közvetlen anyagi segítséget.  

A Financial Times cikke szerint hatalmas vagyonokat halmoztak fel a világ fejlett országaiban a háztartások: mintegy 5600 milliárd dollárral nőttek a megtakarítások az elmúlt egy évben. Ez a globális GDP mintegy 6 százalékát jelenti. A félretett összegek egy része pedig az újranyitásokat követően ismét visszaáramolhat a gazdasági vérkeringésbe, vagyis a járványt követően látványosan fellendülhet a gazdaság. Ám a Financial Times cikke azt is kiemelte, hogy a megtakarítási ráta növekedése elsősorban a vagyonosabb családokra volt jellemző, tehát a módosabbak jobban jártak a leállással, míg a szegényebb háztartások jövedelmi helyzete tovább romlott.

A megtakarítások magyarázata, hogy a legtöbb család jövedelmét kevésbé érintette a járvány okozta gazdasági megtorpanás a vendéglátói és turisztikai szektorokat leszámítva. A többség megtarthatta az állását, a költekezési kedv viszont jelentően visszaesett, illetve az emberek óvatosabbak voltak, több pénzt próbáltak félretenni, mivel nem tudhatták, mit hoz a jövő. Az újranyitásokkal várhatóan ezek a tartalékoló fogyasztói magatartásformák megszűnnek majd.

Számottevő tényezőnek számított a megtakarítások növekedésében az is, hogy nagyon sok fejlett országban a háztartások gazdasági élénkítőcsomagot kaptak a kormányoktól. Nálunk azonban erre nem került sor. Ezekből a stimuluscsomagokból sem költöttek sokat az emberek, hanem jelentős részét félretették.

Magyarországon is megfigyelhető volt a takarékoskodási kedv növekedése, azonban nálunk nyersen fogalmazva „nem volt miből” félretenni. A 2000 és 2019 közti időszakban a jövedelmekből félretett megtakarítások aránya átlagosan 5,8 százalék körül volt, ez a tavalyi évben 7,6 százalék körüli értéket ért el, vagyis még 2 százalékkal sem növekedett. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet többi tagállamával összehasonlítva a lista végén kullogunk ennek tekintetében: Szlovákiában 3, Olaszországban csaknem 4,5, Ausztriában majdnem 8, Lengyelországban több mint 11, Észtországban pedig több mint 17 százalékkal növekedett a megtakarítási ráta.

Forrás: Financial Times

Annak magyarázata, hogy miért hazánkban volt a legkisebb növekedés, a stimuluscsomagok hiányában keresendő: „Nálunk ugyanis a Fidesz-kormány egyáltalán nem nyújtott bőkezű segítséget: miközben Európa-szerte a kormányok igyekeztek komolyabb pénzeket megmozgatva közvetlen anyagi segítséget nyújtani a családoknak, Magyarországon erre nem került sor.” – írta a 444. Hazánkban csak a háztartások felének van 2 hónapra elegendő tartaléka.

Megosztás