A mentőben jött világra az atádi újszülött

Készüljön fel, kismama, a mentőben fogunk szülni! – mondták Gabriellának nagyjából félúton Nagyatád és Kaposvár között, egy erdős részen félreállva. Óriási köszönet illeti a mentősöket a megilletődött édesapa szerint.

Az atádi Birkás család a második gyermekáldásra készült hónapok óta. Kislányuk, Lilien, hamarosan 7 éves lesz. Múlt pénteken késő délután, mire a Bárdos iskolában hegedűművész-tanárként dolgozó édesapa, Csaba hazaért a munkából, felesége már nem tudott felállni az ágyról, erősen görcsölt. Igyekeztek megmérni a fájásai közötti időt, ötperceseknek találták. Csaba kihívta a mentőket, ők beültették Gabriellát a mentőbe, megvizsgálták, és kiderült, már kétpercesek a fájásai, nagyon közel van a szülés időpontja.

Bekapcsolt szirénával és a villogóval hajtottak el. Ijesztő volt nekem, azt hittem, valami komplikáció adódhatott – idézi fel a történteket Csaba. – Aztán, ahogy később a feleségem elmesélte, nagyjából félúton, egy erdős területen megállt a mentőautó az út szélén, a mentős szólt, hogy megindítjuk a szülést, készüljön fel, kismama. Eközben egy rohammentő érkezett Kaposvárról,  orvossal és a szükséges felszereléssel, így aztán az esetkocsiban, szerencsére viszonylag gyorsan és komplikáció nélkül megszületett a kisgyermekünk.

Csaba másodszor is apás szülésre készült, de mire a kaposvári kórházba ért, közölték vele: már megszületett a kisfia a mentőben.

Megszólalni sem tudtam, fel se fogtam először. Régebben ez szenzációnak számított, különleges helyzet volt, ma is ritkán fordul elő. Aggódtam, minden rendben van-e, egészségügyi téren vagy pszichésen nem okozott-e ez gondot. Amikor beengedtek a feleségemhez, döbbenten láttam, hogy nem volt annyira megviselt állapotban, mint gondoltam. Meg kellett állapítanom, hogy a nők sokkal erősebbek ezekben a helyzetekben, mint a férfiak. Aztán behozták a picit pólyában, gyönyörű volt, szívszorító érzés.

Dániel 20.07-kor jött világra, 3470 gramm-mal és 55 centivel. Az édesapa szerint nagyon segítőkészek voltak velük a nővérek és az orvosok „a szépen felújított kaposvári szülészeten, ahol rendezettek a körülmények és modern a felszereltség”. 72 órás kórházi megfigyelés és vizsgálatsorozat után hétfő délután haza is engedték az édesanyát és a kisbabát.

Utólag is óriási köszönet a mentősöknek, az orvosnak, az ápolónak és a sofőrnek is – mondta végül a boldog édesapa.

Gabriella és Dániel
Gabriella és Dániel

 

Megosztás