A 3. oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolvány érvényességét

Ezt jelentette be ma a Kományinfón a miniszter. Azt mondta, megkérték az operatív törzset, hogy vizsgálja meg, mikortól kössék az oltási igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz.

Még nincs döntés az időpontról

Gulyás Gergely szerint a kormánynak az a szándéka, hogy a harmadik oltáshoz köti az oltási igazolvány érvényességét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, amint megszületett a döntés arról, hogy a második oltást követően hány hónappal kötik a harmadik oltáshoz a védettségi igazolvány érvényességét, arról is dönthetnek, hogy ez milyen előnyökkel járhat. Úgy fogalmazott, ez függ majd a járvány aktuális helyzetéről is.

Nem tervezik Magyarországon kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást

Ezt ismét megerősítette a miniszter.

Korábban kezdődhet az 5-11 évesek oltása

A korábban bejelentett december 20-i időpont előtt megérkezik kétmillió adag az 5-11 évesek Pfizer-vakcinájából, ezért előbb kezdődhet a gyerekek oltása, jelentette ki Gulyás. Az operatív törzs néhány napon belül kidolgozza az 5-11 évesek oltását, így hamarosan az is kiderül, hogy pontosan mikor és hol oltják majd a gyerekeket.

Minden településen lesznek oltási akciónapok

Felkérték az operatív törzset, hogy dolgozzanak ki egy rendszert, mellyel oltási akciónapokat lehet majd szervezni minden településen.

Miniszter: felesleges az ingyenes tesztelés

A kormánynak semmilyen beleszólása nincs abba, hogy a patikák mennyiért árulnak antigén teszteket. Ha akarnák, akkor be tudnának vezetni hatósági árakat, de semmilyen teszt nem váltja ki az oltásokat – szögezte le Gulyás, de arra nem adott magyarázatot, hogy Ausztriához hasonlóan nálunk miért nem ingyenes az antigén tesztelés. Ahogy arra sem, miért semmisítettek meg inkább 5 milliárd forint értékben gyorsteszteket.

A világon nálunk a legnagyobb arányú a Covid-halálozás

Ma 218 koronavírusban elhunyt betegről számoltak be, és 10 ezernél is több új fertőzöttet azonosítottak. Az már nem hangzott el a Kormányinfón, hogy november 30-án az egymillió lakosra számított, újonnan jelentett koronavírussal összefüggő halálozásban Magyarország állt a legrosszabbul az egész világon.

Idehaza 9 hónapja volt legutóbb olyan sok áldozata a járványnak, mint most.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás