A missziós kereszt Nagyatádon

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát, a missziós keresztet Nagyatádra hozták. Csütörtök délutántól szombatig a katolikus templomban tekinthetik meg a hívek.

Az első napon bemutatták a keresztet, majd ünnepélyes szentmisét tartottak. Ezután csendes virrasztásra volt lehetőség. Pénteken zsolozsmát énekeltek, majd bemutatták az oltári szentséget, és egász napos szentségimádást tartottak. Keresztúttal és szentmisével zárult a nap.
Szombaton lehetőséget biztosítanak csendes imádságra a kereszt előtt, majd ismét bejárják a keresztutat. A programok a missziós kereszt búcsúztatásával zárulnak.

A kereszt díszítőelemei alapján historizáló mű. Különleges leveles-indás mintázatában az ősi magyar életfamotívum jelenik meg. A páva szimbólum pedig ókeresztény stílusjegyeket is viseli. De a kereszt nemcsak egy – a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó – egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, melyet a leveles díszek fordulataiban magyar, ill. magyar vonatkozású szentek ereklyéi vesznek körbe.

(nyitókép: Gerlecz László)

Megosztás