A Nagyatádi járásban vesztették el a legkevesebben a munkájukat a koronavírus miatt a megyében

A legfrissebb munkanélküliségi adatok már sok mindent elárulnak. Egyebek között azt, hogy a Nagyatádi járásban nemhogy tovább nőtt volna, hanem éppenséggel csökkent az nyilvántartott állástalanok száma egy hónap alatt.

A KSH honlapján közzétett áprilisi adatsorból kiderül: a járvány előtti, februári állapothoz képest Somogyban több mint 2490-en veszítették el az munkájukat, ami 18%-os emelkedést jelent. Ugyanakkor a Nagyatádi járásban mindössze 7%-kal lett több állástalan – ez 120 emberrel jelent többet –, ami a legalacsonyabb foglalkoztatási romlás. A megyén belül a Balaton-parti területeken szűnt meg a legtöbb munkahely: a Siófoki járásban 32%-kal (488 fő), a fonyódiban pedig 24%-kal (361 fő) lett több állástalan. Ugyanilyen arányú, azaz 24%-os emelkedést szenvedett el a Marcali járás is.

Az egyhavi változás egyébként négy somogyi járásban is pozitív lett, vagyis ezekben csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma. A nagyatádiban 6%-kal, miközben Somogyban összességében 4%-kal nőtt. Országosan egyébként 64 ezerrel lett több állástalan egy hónap alatt, miután a magyar gazdaság hatalmas visszaesést szenvedett el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében – írja a portfolio.hu.

A válság miatt Magyarországon 116 ezren veszítették el a munkájukat márciusban és áprilisban. A leépítési hullám a márciusi több mint 50 ezer fő elbocsátása után áprilisban felerősödött, így a munkanélküliségi ráta 6% fölé emelkedett. Ilyen magas munkanélküliséget utoljára 2016 elején láthattunk.

A KSH összesen közel 430 ezer fő munkaerő-tartalékkal számol (munkanélküliek + inaktívak + alulfoglalkoztatottak). A munkaerő-tartalék két hónap alatt 120 ezer fővel növekedett, ami szintén megerősíti, hogy a koronavírus-válság kifejezetten erőteljes leépítési hullámhoz vezetett.

A KSH adataiból az is kiderült, hogy 2020 áprilisában a távmunkában vagy home office keretében dolgozók 16,7%-os aránya a tavaly áprilisinak több mint tízszerese.

 

Megosztás