Jövő héttől pótolják az elmaradt oltásokat

Május 25-től lehet megszervezni a 7. osztályosok elmaradt hepatitis-B és HPV elleni oltásának beadását. Nagyatádon mintegy 120 oltást halasztottak el a veszélyhelyzet miatt az elmúlt hetekben.

A járványhelyzet kedvező alakulása miatt újra megtarthatók lesznek az elmaradt kampányoltások – mondta Müller Cecília  országos tisztifőorvos az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Két oltási lehetőséget kellett a veszélyhelyzet miatt elhalasztani: a 7. osztályosok kötelező hepatitis-B oltását, illetve a 7. osztályos lányok által kérhető HPV oltást. Mindkét vakcinát két ütemben kell beadni, ezek első adagját már szeptember-októberben megkapták az iskolások. Nagyatádon a hepatitis-B oltás második körére márciusban került volna sor, a HPV-re áprilisban.

Mint kiderült, a nagyatádi diákok jelentős része még éppen időben megkapta a hepatitis-B vakcina második adagját. A Bárdos és az Árpád fejedelem iskola tanulóinak március 12-13 között szervezték meg a védőnők az oltást, csaknem 100 diák meg is kapta. Ugyanakkor 11 iskolás hiányzott ebben az időszakban, így most náluk ezt pótolni kell. Az Éltes Mátyás iskola és az Ady gimnázium 7. évfolyamos diákjai viszont teljes mértékben kimaradtak: előbbiben 10, utóbbiban 32 tanuló oltását kell a jövő héttől pótolni.

A HPV ellenes oltásra a két általános iskolából több mint 40-en jelentkeztek, a gimnáziumból 20-an, az Éltes iskolából pedig 4-en. Az ő esetükben nem tudták beadni az ismétlőoltást áprilisban, így ez is pótolandó.

A tisztifőorvos szerint az elmaradt oltások megszervezését május 25. és június 12. között kell lebonyolítani.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás