A nagyatádi vállalkozások 63 százaléka fizet féladót

A helyi iparűzési adó felét fizetik be a NAV-nak erről nyilatkozó vállalkozások. Ez 35 millió forint hiányt jelent az önkormányzatnak csak az első félévben.

Mint emlékezetes, a kormány úgy döntött a járványhelyzetre hivatkozva, hogy lehetővé teszi az egyéni vállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások számára a helyi iparűzési adó (hipa) 50 százalékának az elengedését. (Az igénybevétel lehetőségének határértéke a 4 milliárd forint árbevétel.)

A megadott határidőre a hipát fizető 1051 nagyatádi egyéni és társas vállalkozásból 661 nyilatkozott arról az adóhivatalnak, hogy ők jogosultak a kedvezményre. Ez alapján 35 millió forinttal kevesebb hipa folyik be a város kasszájába, amit az ígéret szerint júniusban fog visszakapni az állami költségvetésből. Ám ez csak az első félévi adókiesés, legalább ugyanennyit nem fognak befizetni a második félévben sem.

A nagyatádi vállalkozások egyébként az első félévben 100 százalékban eleget tettek az adóbefizetési kötelezettségüknek – természetesen az említett kedvezményt figyelembe véve –, tudtuk meg az önkormányzattól.

Megosztás