A rémhírrel ellentétben tovább folyik az ételosztás a templomnál

Elterjedt a hír Nagyatádon, hogy az ún. beszolgáltatási törvény miatt február 1-től megszűnik a mindennapos ételosztás a templomnál. Mint kiderítettük, szó sincs erről.

Az Atádhír is beszámolt róla, hogy a februártól életbe lépő törvény szerint a nagy üzletláncoknak az „élelmiszer-pazarlás megelőzése, csökkentése” érdekében termékeiket 48 órával a lejárat előtt ingyen és bérmentve fel kell ajánlaniuk egy állami szereplőnek.

Vélhetően ez lehetett az oka a félreértésnek. Egyrészt a szóban forgó termékeket a nagyobb üzletláncok polcaira nem helyezhetik ki – vagyis a vásárlók nem juthatnak hozzá az értékcsökkentett termékekhez -, másrészt a szabályozás nem vonatkozik azokra az élelmiszerekre, amelyeket eleve 48 óránál rövidebb lejárati határidővel gyártanak.

Az élelmiszerbank ma megerősítette, hogy továbbra is a karitatív szervezetekhez jutnak el ezek az áruk, tehát mi is ugyanúgy megkapjuk azokat a Tescótól, azaz folytatódik a mindennapos ételosztás a templomnál – válaszolta kérdésünkre Makai Ibolya, a Nagyatádi Caritas Egyesület koordinátora.

A szeretetszolgálati tevékenységet végzők 15 családnak segítenek rendszeresen, ők felváltva általában heti kétszer érkeznek a csomagokért a kolostor udvarába. Hétfőtől vasárnapig minden nap osztják a csomagokat a helyi karitász csoport tagjai (a kötelező zárva tartást jelentő ünnepek utáni nap kivételével), heten dolgoznak ezen váltásban. Zacskózzák, ill. szatyorba teszik az élelmiszereket, aláíratják a rászorulókkal, hogy átvették, ezt szúrópróbaszerűen ellenőrzik is a központból.

Főleg pékárut, kenyeret, pogácsát, kiflit, kalácsot, kakaós csigát és zöldséget, gyümölcsöt osztanak, az ünnepnapok előtt húst, tejet, szalámit, sajtot és egyéb lejárat előtti termékeket is.

Ma délután is húsznál többen érkeztek a templomhoz, még a külterületekről és vidékről is. Közfoglalkoztatottak, és a családok átmeneti otthonának lakói. Köztük egy ötgyermekes család.

Nagy segítség ez nekünk, a mindennapi betevőnket egészíthetjük ki vele – mondta az apa és az anya.

Ma egyébként 40 kiló élelmiszert osztottak ki a karitász munkatársai.

Megosztás