A rózsaszín gyertya meggyújtása: örömvasárnap napja

Gaudate (örvendjetek) vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja. A harmadik gyertya azt jelzi, hogy Krisztus érkezéséig már nincs sok idő.

Karácsony közeledtével a modern fogyasztói társadalom átlagpolgára egy fokozódó stresszes időszakot él át: a karácsonyi szabadság miatt ilyenkor kell bepótolni a munkahelyen a lemaradást, a megérkező havazás és fagy miatt korábban kell kelni, hogy az autót jégtelenítsük, és a havat eldobáljuk. Egyre nagyobb fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok és étkek beszerzése és összeállítása: egyik boltból rohangálunk a másikba. Be kell ütemezni a nagytakarítást és a főzést is. És persze a karácsonyfát is be is be kell szerezni, otthonunkat pedig feldíszíteni. Elkerülhetetlenül fokozódik ilyenkor a stressz, és sokszor a családtagok egymáson töltik ki a mérgüket. 

Advent harmadik vasárnapja arra emlékeztetet minket, hogy az ilyen bosszúságokat félre kell tenni, és a boldogságra kell ráhangolódni. Hiszen ez a vasárnap az örömé:  eszerint ilyenkor egy fehér angyal száll le közénk, kezében egy fénysugárral. Ezzel a sugárral megérinti azokat az embereket, akik képesek a tiszta szeretetre. Ennek hatására a fény ragyogni kezd a szívükben, elárasztja őket a béke és a boldogság érzése.

Ahogy otthonunkat kitakarítjuk karácsonyra, úgy ne felejtsük el lelkünket is felkészíteni a szeretet ünnepére. Tegyük félre viszályainkat, és töprengjünk el azon, mi is igazán fontos az életünkben. A karácsonyi készülődés lehet vidámsággal teli is, ha a feladatokra nem problémaként tekintünk. Töltsünk minél több időt a szerető család körében!

Az adventi gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A harmadik gyertya fénye azt jelzi, hogy Jézus Krisztus érkezéséig már nem kell sokat várakozni. Ennek az ünnepi pillanatnak a vonzásában gyújtjuk meg most a gyertya lángját.

 

Megosztás