A somogyiaknál csak a szabolcsiak szegényebbek

A magyarok feleannyi pénzből élnek, mint egy átlagos európai. A somogyiak pedig még ennek is csak a 83,5 százalékából. Az országban csak Szabolcs megye vásárlóereje gyengébb ennél.

A GfK piackutató legfrissebb felmérése szerint hazánk átlagos vásárlóereje éppen, hogy csak meghaladja az európai átlag felét. 42 országból így is csak a 30. vagyunk.

Egy átlagos európai állampolgár 15.055 euró elkölthető jövedelemmel rendelkezik, egy magyar pedig 7.643 euróval, ami az európai 51 százaléka. Az általunk elérendő célnak tekintett Ausztria a 7., ott az átlagos vásárlóerő 24.067 euró fejenként (több mint háromszorosa a magyarnak). A rendelkezésre álló nettó jövedelem Liechtensteinben, Svájcban és Luxemburgban a legmagasabb, Koszovóban, Moldovában és Ukrajnában pedig a legalacsonyabb. Íme, a földrész 10 legtehetősebb országa.

Forrás: GfK Purchasing Power Europe 2021
Forrás: GfK Purchasing Power Europe 2021

Magyarország: a vásárlóerő a főváros környékén és az osztrák határ mentén a legmagasabb

– Hazánkban a vásárlóerő az előző évhez képest 11 százalékos növekedést mutat, amely egy jelentős visszapattanást jelent a tavalyi csökkenéshez képest – nyilatkozta Kui János, a GfK geomarketing magyarországi szakértője.

Idehaza a főváros továbbra is nagy fölénnyel áll az első helyen: az itt élőknek egy főre vetítve 9.722 euró áll rendelkezésükre. A megyék sorrendjét Komárom-Esztergom, Fejér és Pest vezeti, de a dél-dunántúli Tolna is befér még a 9. helyre. Somogy nemcsak az egész Dunántúlon, de Szabolcs-Szatmár-Bereg után az egész országban is az utolsó: mindössze 6.382 euró a megyénkben az átlagos nettó jövedelem. Ez csupán a 83,5 százaléka az országos átlagnak, és kevesebb mint a 43 százaléka az európai átlagnak.

GfK Vásárlóerő Magyarország 2021 térkép
GfK Vásárlóerő Magyarország 2021 térkép

Dél-Somogyban a Nagyatádi járás vásárlóereje a legmagasabb

Somogyon belül a Nagyatádi járás valamivel a megyei átlag alatt teljesít 82,2 százalékkal (6.283 euró), ami a másik két dél-somogyi térségnél még így is jobb: a Csurgói járásban élők nettó jövedelme az országos 77,7 százaléka, a barcsiaké pedig mindössze 75,6 százaléka.

GfK Vásárlóerő-index Nagyatád
GfK Vásárlóerő-index Nagyatád

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elkölthető jövedelmet jelenti. Azt,  amelyet a lakosság fogyasztásra, illetve az állandó havi kiadásokra – úgymint élelmiszer, lakbér, közműdíjak, magánnyugdíj-pénztári befizetés és egészségbiztosítás, továbbá rekreáció, illetve közlekedés – fordít.

Megosztás