A szabási és a kisbajomi gyerekek is a két atádi iskolába járnak majd

Szeptembertől az elsősök, majd felmenő rendszerben a többi osztály is. Az állami fenntartó döntésének indokai ismeretlenek. Nagy változásra nem számít a két atádi iskola, most is 22 gyerek jár hozzájuk a két faluból.

A Kaposvári Tankerületi Központ a 2023-24-es tanévre azt tervezi, hogy a nagyatádi Bárdos iskola kötelező felvételi körzetét kiegészíti Kisbajommal és Szabással. Ezekről a településekről az általános iskolások jelenleg a kutasi intézménybe járnak. A jelenleg ott tanulók ott is maradnak, de a szeptemberben kezdődő tanévtől az első osztályosok számára felmenő rendszerben már a nagyatádi Bárdosban és Árpádban biztosítják az általános iskolai nevelést és oktatást.

Valójában ugyanis a bejáró diákok jelenleg is mindkét atádi alapfokú oktatási intézményben tanulnak, akár Háromfáról, Ötvöskónyiból, Bakházáról vagy Taranyból érkeznek is. A két iskola antiszegregációs okokból osztja el a bejárókat, osztálylétszámok és más tényezők alapján. Legutóbb, 2016-ban a taranyi felső tagozatot kellett integrálnia a két nagyatádi iskolának.

Az intézményekben nem számítanak jelentős változásra információnk szerint, jelenleg is jár már 11 gyerek Szabásról és 7 Kisbajomból a Bárdosba, az Árpádba pedig kettő-kettő, azaz nem várnak nagyobb növekedést, első körben kb. 10 tanulót.

Mint megtudtuk, mindkét településen lesz február elején szülői értekezlet, ahol Iváncsics Gyula főigazgató tájékoztatást fog nyújtani. Ha a tankerület a terv szerint dönt is, a szülők azt követően is oda írathatják be az elsős gyermeküket, ahová akarják, tehát úgy is dönthetnek, hogy pl. a kutasi iskolát választják. Csupán annyi változás lesz, hogy ha valamelyik nagyatádi iskolába szeretnék járatni a gyermeküket, akkor ezeknek az intézményeknek kötelességük lesz felvenni a tanulót. 

A folyamat, amelynek során a városkörnyéki általános iskolásokat fokozatosan „beterelik” a Bárdosba és az Árpádba, jelenleg ott tart nem hivatalos információink szerint, hogy 

  • a Bárdos iskola csaknem 500 tanulójának kb. 45 százaléka (220-225 gyerek) bejáró
  • az Árpád iskola mintegy 390 diákjának csaknem a harmada (kb. 120 gyerek) bejáró.

Az állami fenntartó döntésének az indokai egyelőre nem ismertek, igyekszünk utánajárni annak.

Az viszont a nagyatádi képviselők tegnapi ülésén kiderült, hogy ők ugyan elfogadják a felvételi körzet kibővítését – kizárólag véleményezési joguk van -, viszont ragaszkodnának hozzá, hogy ez a város számára ne jelentsen többletköltséget.

Ugyanis a gyermekétkeztetés költségét nem fedezi a központi támogatásból kapott és a térítési díjakból beszedett összeg, azt minden egyes tanuló esetén évi több mint 54 ezer forinttal ki kell egészítenie az önkormányzatnak.

Korábbi felvétel.
Korábbi felvétel.

Márpedig könnyen belátható, hogy a szabási és a kisbajomi gyerekek étkeztetését igazságtalan lenne a nagyatádiakkal megfizettetni, érveltek. Ormai István elmondta, előzetes mindkét település polgármestere jelezte számára, hogy természetesnek veszik a hozzájárulást. Ugyanakkor Ormai István hangsúlyozta: a gyermekétkeztetés többletköltségének a díját azon településektől is el fogják kérni, amelyeknek az iskolásai már eddig is kötelezően ide tartoztak (Tarany, Bakháza, Háromfa, Ötvöskónyi). A jelenlegi szabályozás szerint azonban az érintett községek nem kötelezhetők erre, azaz mérlegelhetik, hogy fizetnek-e vagy sem.

Ha csak a jelenlegi mintegy 340 bejáró gyermekkel számolunk is, 18,5 millió forint költségről van szó évente.

(A nyitókép illusztráció, archív felvétel)

Megosztás