Megszűnik a gyerekek diétás étkeztetése

Távozik a NINESZ diétás szakácsa, és az hagyján, hogy senki sem jelentkezett a meghirdetett álláshelyre, ráadásul kiderült egy igencsak megdöbbentő tény: alig fogják elhinni, de ellenőriztük, és igaz.

Egy érintett szülő jelezte szerkesztőségünknek, hogy a nagyatádi óvodák és iskolák konyháin megszűnik a diétás étkezés lehetősége, mert távozik a Nagyatádi Intézmények Ellátó Szervezetétől (NINESZ) az erre szakképzett szakács. Úgy fogalmazott, nem érti, miért nem tudják megoldani a pótlását.

Igyekeztünk kideríteni, mi történt, és milyen megoldás kínálkozhat. Előzetesen csak annyit: kicsiben megtapasztalhatjuk, mi és hogyan (nem) működik nagyban.

Kezdjük az elején, megtudtuk, hogy 2015 óta működött a NINESZ-nél a diétás étkezés. Hétféle diétás ételt készítettek, pl. laktóz-, glutén- és fruktózmenteset. Ezt jelenleg 29 gyermek veszi igénybe (egyébként mintegy 1100 adag ételt főznek naponta gyerekeknek). A diétás szakács valóban felmondott, és meghirdették az állást, ám arra nem jelentkezett senki. Márpedig nekik meg kell felelniük a 37/2014. számú EMMI-rendeletben leírt személyi feltételeknek, ami előírja pl. az élelmezésvezető, a dietetikus és a diétás szakács alkalmazását, amire viszont egy átlagos éttermet semmilyen jogszabály nem kötelez. Egy néhány hónapos OKJ-s képzéssel azonban könnyedén áthidalható lenne ez – gondoltuk mi.

Sajnos, arra sincs lehetőség, hogy beiskolázzunk valakit, ugyanis jelenleg nincs ilyen képzés az egész országban – válaszolta kérdésünkre dr. Horváth Szilárd, a NINESZ igazgatója. – Vagyis pillanatnyilag nem tudjuk pótolni a kollégát, ezért nem tudjuk február 1-től az általunk működtetett konyhákon tovább biztosítani a diétás étkezést a gyerekeknek.

Biztos, ami biztos, ellenőriztük az információt. Egy felnőttképzéssel foglalkozó ismert cég kérdésünkre megerősítette, hogy jelenleg valóban nincs ilyen képzés Magyarországon, és senki nem tudja, lesz-e, ill. mikor.

A NINESZ egyébként már értesítette az érintett szülőket, és felajánlotta számukra a segítségét.

Ha a szülő vagy maga megvásárolja, vagy elkészíti a diétás ételt gyermeke számára, és azt behozzák, mi természetesen segítünk a hűtésében, a megfelelő tárolásában, a melegítésében és a tálalásában. Pillanatnyilag ezt a lehetőséget biztosítja nekünk a jogszabály – mondta dr. Horváth Szilárd.

Összegezve, egy újabb kis magyar abszurdnak lehetünk tanúi és elszenvedői: van egy jogszabályi feltétel, aminek a megszerzésére nincs képzési lehetőség.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás