A szélvihar már a kulturális központ tetejét is megtépte!

Tombol a szélvihar: a 70-80 km/órás széllökések végigsüvítenek a városon és Somogy megyén. Nagyatádon a kulturális központ tetőlemezét tépte le, Görgetegen kidöntött egy 9 méter magas fenyőt.

Az ország kétharmadában 2. fokú, narancssárga riasztás van érvényben. Vagyis legalább óránkénti 70-80 kilométeres  széllökések is előfordulhatnak, sőt, egyes területeken, mint Zalában és a Bakonyban, akár 100 km/órás szélfújásra is fel kell készülni a mai nap során!

Somogyban is kiadták a másodfokú riasztást
Somogyban is kiadták a másodfokú riasztást

A szélerősségi skála alapján ez már viharos, sőt, erősen viharos kategóriába sorolható.

Nagyatádon is már nyomot hagyott a különösen erős szélroham: nem sokkal dél után a kulturális központ dolgozóinak jelezték a járókelők, hogy az épület főbejárata fölött egy nagy lemezdarab mintegy 6 méter hosszan „lobog”. A lemez a tető fedésére szolgáló borítás volt, melyet az erős szél feltépett. A kulturális központ igazgatója, Pünkösd Márton kérdésünkre elmondta:  rögtön értesítették a városházat, akik pedig a katasztrófavédőket riasztották. A tűzoltók létraszer segítségével ideiglenesen visszarögzítették a lemezdarabot, a kulturális központ dolgozói pedig nehezékeket helyeztek el rajta. A megrongálódott tetőelemet rövidesen ki fogják cserélni.  

Az északról érkező szél letépte a homlokzat feletti bádoglemezt
Az északról érkező szél letépte a homlokzat feletti bádoglemezt

A környékről is érkeztek bejelentések a szél okozta károkról: Görgetegen az általános iskola udvarában kidőlt egy 9 méteres fa.

 

Megosztás