Államtitkárnak adta ki magát, 160 milliót csalt ki vállalkozóktól

Mint igen fontos hivatalos személyt ál-TEK-esek kísérték. A vállalkozóknak azt állította: uniós pályázatok ügyében döntésre jogosult személyeket veszteget meg. Befolyással üzérkedés bűntette miatt most 8 évet kapott.

A Kaposvári Törvényszék a mai napon hirdetett ítéletet egy 51 éves férfi és 12 társa ügyében.

Az I. r. vádlott saját magát hol miniszteri biztosnak, hol államtitkárnak kiadva több tízmillió forintot (összességében közel 160.000.000 Ft-ot) csalt ki vállalkozóktól. Több megyében is, Somogyban 4 feljelentés történt. Az ál-államtitkár azt állította a cégvezetőknek, hogy a pénz fejében kormányhoz közel álló, uniós támogatási ügyben döntésre jogosult személyeket veszteget meg. A vádlottak egy része a Terrorelhárítási Központ ruházatához, illetve fegyverzetéhez hasonló eszközökkel kísérte az I. r. vádlottat a megbeszélésre, ezzel is „hitelesítve” azt, hogy ő egy személyvédelemre jogosult igen fontos hivatalos személy.

A Kaposvári Törvényszék az I. r. vádlottat 8 év szabadságvesztésre, míg társait 2-től 5 és fél évig terjedő szabadságvesztésre ítélte.

Vádlottak egy másik részével szemben – akik azért adtak pénzt az I. r. vádlottnak, hogy vesztegesse meg a fent már említett, döntésre jogosult embereket – a bíróság pénzbüntetést szabott ki.

Az ítélet nem jogerős, mert ellene az ügyészség valamennyi vádlott terhére súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Az ügyről itt olvashat további részleteket.

A tárgyalásra kísérik az elsőrendű vádlottat - Fotó: Röhrig Dániel
A tárgyalásra kísérik az elsőrendű vádlottat – Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás