A szentlélek ajándékai

Pünkösdkor a szentlélek eljövetelét ünnepli a katolikus egyház. Láng formájában az apostolokra szállt rá elsőként, így kapva a lelki erőt missziójuk beteljesítéséhez. A szentlélek ajándékai segítenek céljaink elérésében.

Az esti misét ma is Kisnemes János atya tartotta meg. A homília során az atya a szentlélek ajándékairól beszélt. A katolikus egyház katekizmusa szerint a bérmáláskor reánk szálló szent lélek hét ajándékkal áldja meg az embert, ezek a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem. Ezeken keresztül a szentlélek kinyúl értünk, és felkészít az örök életre, kapcsolatot teremt égi és földi léttel, és segít, hogy hasznosak lehessünk, beteljesítsük a földi célunkat.

Az atya a szentlélek hatását az eső és az érő gyümölcs példáján keresztül magyarázta: minden gyümölcs érésénél, legyen az körte, barack, alma, az eső segít, hogy a zöld terméskezdemény elérje a színes, illatos végső formáját. Eközben mindegyik gyümölcs eléri saját beteljesülését: az esőtől az almából alma lesz, a körtéből körte. Mindegyikük esővizet kap, és általuk érnek be gyümölccsé. És mint ahogy az almafa nem magának növeszti az almát, hanem más élőlényeknek fogyasztása, úgy nekünk is a szentlélek ajándékaival nem a saját javunkat, a saját érdekünket kell szolgálnunk, hanem talentumainkat mások, a világ szolgálatába kell állítanunk, így leljük meg saját boldogságunkat is. Az atya szerint minden nap fel készülnünk a szentlélek újboli befogadására, így tarthatjuk fönn a kapcsolatot ég és föld között. 

Megosztás