Májusi hógolyózás és sífelvonózás

Különleges osztálykiránduláson jártak az Ady gimnázium hetedikesei. A Határtalanul pályázaton nyert támogatás jóvoltából öt napos külföldi utazáson vehettek részt. Az úti cél Horvátország és Szlovénia volt.

A Határtalanul pályázatnak köszönhetően egykori magyarlakta területekre utazhatnak a diákok. A korábbi években is sikeres támogatásokhoz jutott már az Ady gimnázium: jártak már például Erdélyben is. Most Szlovénia, és egy rövid látogatás erejéig Horvátország volt a cél.

A túra útvonalát a víz témája köré építették fel. Főszerepet kapott például a megáradt Mura folyó működő vízimalma, és a bohinji gleccsertó is. Ez utóbbi nemcsak a különleges tisztaságú állóvíz miatt marad emlékezetes a fiatalok számára, hanem inkább a környező hegyekben található sícentrum miatt, ahova szintén ellátogatott a csapat. A 1,6 km hosszú felvonó út lenyűgözte a diákokat, de az igazán nagy meglepetés csak fent a hegyen érte őket: a sípályák egy részét még mindig hó fedte. A fiatalok, persze, azonnal megragadták az alkalmat egy kis májusi hógolyózásra. A téli látkép kontrasztját a trópusi hangulatú orchidea park adta: meglepetést okozott a látogatóknak a földön termő ananász és a több ezer tő színpompás virág.

A háttérben látszik: a Bohinj melletti Vogel-hegy néhány sípályáján még mindig van hó
A háttérben látszik: a Bohinj melletti Vogel-hegy néhány sípályáján még mindig van hó

Trópusi hangulat a dobronaki orchidea parkban
Trópusi hangulat a dobronaki orchidea parkban

Több várat is meglátogatott a csapat: jártak a jelenleg horvát területen fekvő Csáktornya és Varasd várában, de ellátogattak Szlovénia erődjeibe is, például a lendvai várba. A csoport megismerkedett több régi történelmi várossal, például Bleddel, Mariborral és Muraszombattal.

Akadt olyan tanuló a hetedikesek között, aki először töltött el ennyi időt családjától távol, így különösen nagy élmény volt számára ez az utazás. Zorka így írt az indulás előtti érzéseiről az élménybeszámolójában:

„Péntek reggel. Szokásos készülődés. Igazából mégsem volt ugyanolyan napkelte, mint bármelyik másik, ugyanis most készültem a leghosszabb időt távol lenni a szüleimtől. Az aggodalom látszott az arcukon, rám meg rám tört a szorongás. Most tudatosult bennem igazán a kirándulás. Hú, nagy levegő!”

Természetesen a kezdeti izgalom és öt nap eltelte után mindenki remek élményekkel és tapasztalatokkal tért haza az útról.

Csoportkép a lendvai vár előtt
Csoportkép a lendvai vár előtt

– Az ötnapos kirándulás célja az volt, hogy a gyerekek megismerkedjenek a szlovéniai magyarság történelmével és mindennapjaival a vízzel a középpontban. A történelmi Magyarország délnyugati területeit összekötötte három jelentős vízfolyás: a Dráva, a Mura és a Száva. Ezeket a folyókat követtük utunk során. Tanulmányoztuk szerepüket a történelemben és az emberek mindennapi életében. – foglalta össze a kirándulás főszervezője, a 7.H osztály osztályfőnöke, Tóth Ágnes. – 32 diákkal pályáztunk a Határtalanul 2018-as programba 3 kísérő tanárral. Egy évvel ezelőtt írtuk meg a pályázatot, és 1 millió 800 ezer forintot nyertünk el a programban. Ez a teljes szállásköltséget, illetve a buszköltséget foglalta magába. Sikerült olyan szállásokat találnunk, ahol étkezést is biztosítottak számunkra, úgyhogy a gyerekeknek, ami személyes költség, az a belépőjegyek, illetve, amit napközben fogyasztottak.

Fejenként 58 ezer forintos támogatást nyert el az osztály a pályázaton. Ezt nagyjából 15 ezer forintnyi önköltség egészítette ki. Vagyis csupán a kirándulás egyötödét kellett a tanulók családjának állnia.

Fotó: Vass Szilveszter (A képek magánfelvételek, a készítő tulajdonát képezik!)

 

Megosztás