A szeretetközösség a kulcs az egyház fennmaradásához

A nagyatádihoz és a bodvicaihoz hasonló kisközösségek összetartása mutathat irányt az énközpontú modern világban – hangsúlyozta nagyatádi látogatásakor a megyéspüspök. Bérmálást és templomszentelést is tartottak.

A bérmálás a felnőtté válás ünnepe a katolikus keresztény vallásban. Ekkor a Szent Lélek ajándékaiban részesülnek a fiatalok. Idén 13 fiatal részesült a megyéspüspöktől a bérmálás szentségében. Ők hosszú éveken át készültek arra, hogy ezt az áldást megkaphassák.

A bodvicai templom pontosan 20 éve épült. Az évforduló alkalomból ünnepi szentmisét tartottak. A püskpök atya hangsúlyozta: a hasonló kisközösségek működése a kulcs a katolikus egyház további működéséhez.

„A keményszívűség az, ami nemcsak a házasságokat teszi tönkre, hanem minden más kapcsolatunkat, közösségi kapcsolatainkat is. Mert, amikor megkeményedik a szívünk, akkor két dolog biztos, hogy megjelenik: vádaskodni kezdünk a másikkal szemben, és ezer érvünk van arra, hogy a vádjainkat alátámasszuk, hogy ő az oka annak, hogy így néz ki a házasság, így néz ki a család, így néz ki a közösség, így néz ki az egyházközség, a társadalom. És az önigazolás. Tízezer érvünk van arra, hogy magunkat igazoljuk a másikkal szemben.” Tért ki az emberi kapcsolatok és a közösségek összeomlásának okaira a püspök a bérmáláson tartott prédikációjában.

Megosztás