A szilveszteri tűzijáték engedélyezett, a petárda továbbra is tilos

A rendőrség összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat, tudnivalókat a szilveszteri tűzijátékokkal kapcsolatban. Az Országos Mentőszolgálat a petárda veszélyeire hívja fel a figyelmet a közösségi oldalán.

A legfontosabb: tűzijátékot használni csak december 31-én 18 óra és január 1-je reggel 6 óra között szabad, petárdázni viszont tilos, aki ezt megszegi, az szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot kockáztat.

A pirotechnikai termékeket osztályozták is, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók. A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában – írja a police.hu

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amit ő köteles térítésmentesen visszavenni.

A közlemény kitér arra is, hogy a pirotechnikai eszközöket csak működési engedéllyel rendelkező árustól lehet vásárolni, az illegálisan árult termékekkel a vásárló magát, és a környezetét is veszélybe sodorhatja.

Ezzel párhuzamosan az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán tett közzé kilenc röntgenképet arról, hogy milyen sérüléseket okozhat a petárda, tehát, aki mégis használja ezeket, az a pénzbüntetésen felül a testi épségét is kockáztatja.

 

Megosztás