A SzíniTitánok színesítik Kisbajomot

Csodákra képesek az élményszerű pedagógiai módszerek. Kisbajomban egyre többen csatlakoznak a helyi társulathoz, előadtak már saját darabot, készítettek táncos videót, és rendeztek szüreti mulatságot műsorral.

Fél éve alakult a Kisbajomi SzíniTitánok társulata.

A helyi Facebook-csoportban volt egy vita, oda kiírtam, hogy szívesen várom a helyesírási problémákkal küzdőket, és a színjátszó csoportot is megalakíthatjuk. Egy 15 éves fiú jelentkezett először, aztán hozta a barátait, így kezdődött – idézi föl Bognár Mária, a társulat vezetője.

Mária eredendően pedagógus, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem doktoranduszhallgatója, az iskolarendszeren kívüli felnőttképzéssel foglalkozik. Az élményszerű pedagógiai módszerek alkalmazásával fejleszti a tagok különböző készségeit, képességeit. A csoport már 18 tagú, a két legkisebb még ovis, vannak köztük általános- és középiskolások, felnőttek, roma származásúak és nem romák. Példaértékű közöttük az együttműködés.

Kezdésként a Jerusalema tánckihívásra készítettek videót Kisbajom fontosabb helyszíneit bemutatva. Augusztus 24-én Orlik István színművész vendégszereplésével léptek fel a kisbajomi Szentesi-kúria pajtaszínházában a falubeliek szórakoztatására. „A Mézga család és a kisbajomi rokon” címmel adtak elő egy paródiát, ami az ismert rajzfilmnek és a falusi életnek is görbe tükröt állít. Közösen írták a darabot az említett élménypedagógiai módszerekkel, csoportokban és párokban dolgoztak. Az előadáson még egy zenekar is összeállt: gitáros, zongorista, furulyás és énekes tette hangulatosabbá a fellépést. A társulat október 17-én szüreti mulatságot szervezett lovaskocsis felvonulással, műsorral és táncházzal.

Hetente egy-két próbát tatunk, kilenc-tízen megjelennek, olyan jól érzik magukat, hogy úgy kell őket hazaküldeni – érzékelteti a légkört Mária. – A szülők támogatnak bennünket, még a postás néni is, a falubeliek sokan, például a szüreti felvonulásra a ruhabérlésben segítettek, sütiket hoztak, italokat. A pajtaszínházi előadásunkon 60-70-en voltak, még a környékről is jöttek.

Kétségtelen, tevékenységükkel felpezsdítik a kisbajomi életet, és ösztönzik a közösség összetartását. Jelenleg a halloweeni beöltözésre, az adventi időszakra és a Mikulás ünnepségre készülnek. Legnagyobb örömükre meghívást kaptak a Nemzeti Művelődési Intézettől, hogy a jövő év elején vegyenek részt a pajtaszínházak találkozóján a Nemzeti Színházban.

Megosztás