A természet templomában pihentek és tanultak a nagyatádi ovisok

Több csoport is érkezett a nagyatádi óvodákból az elmúlt időszakban a csaknem három évtizede működő erdei iskolába, aminek a pedagógia alapjait nagyatádi óvodapedagógusok fektették le.

– Célunk a környezettudatos nevelés, az erdész és a vadász szakma bemutatása, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre – foglalta össze Mihály Betta erdőpedagógus a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola célját. Az intézmény egyébként a SEFAG Zrt-hez, azon belül a lábodi vadászerdészethez tartozik.

Májusban és júniusban több csoport is érkezett a jövőre 30 éves intézménybe. Érkezéskor a gyerekek megismerkednek az épülettel, a környezettel, és ráhangolódnak a természet templomára, az erdőre.

– Itt a cél az, hogy a gyerekek lelassuljanak, kiszakadjanak abból a mókuskerékből, amibe a hétköznapok kényszerítik őket. Szerencsére minderre igény is van, 2024 eddig rekordévnek számít az iskola életében a látogatók számát tekintve. Az erdőben mindent a legaprólékosabban megfigyelünk, hisz nincs olyan, hogy a természetben ne lenne valami mozgás az égig érő tanteremben.

A bátrabbak – persze szülői és pedagógusi kísérettel – már óvodás korban Sziágyon töltenek egy éjszakát. 

– A legfontosabb, hogy mindent tapasztalatok útján, interaktív módon ismernek meg a gyerekek. Nekem, mint pedagógusnak annyi a dolgom, hogy rávezessem a megismerésre a gyerekeket.

Mindenesetre csalódottan senki nem távozik, és van, akinek életre szóló élményt ad az erdei iskola. Sok gyermeknek az év során ez az egyetlen lehetősége a kikapcsolódásra, így mindig igyekeznek felejthetetlenné tenni a látogatást.

– Az intézmény jövőre 30 éves lesz. A pedagógiai alapokat Perger Péterné és Antal Józsefné fektették le, nélkülük ez az egész ma nem létezne – fogalmazott Betta.

Éppen ezért jövő héten egy hosszabb anyaggal jelentkezünk az erdei iskolával kapcsolatban.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás