A világ legerősebb paprikáját is termeszti az atádi szószgyáros

A magyar zöld paprikánál ezerszer erősebb chiliből főz szószokat egy helyi termelő. Olyan egzotikus paprikák kerülnek a kondérba, mint a Trinidad Scorpion, a Naga Morich és a Carolina Reaper, a világ legerősebb chilije.

Mi, magyarok szeretjük a fűszeres, csípős ételeket. Külföldi ismerőseinknek büszkén mutatjuk minden hazai konyha elengedhetetlen tartozékát, a fakanalak mellett csücsülő Erős Pista üveget, amit szinte minden magyaros ételhez hozzá lehet keverni a gulyástól kezdve a halászlén át a töltött káposztáig. A Tüskevár Matula bácsija úgy fogalmazott, „én úgy szeretem, ha még a fejem búbját is csípi.”

Ám valószínűleg még Matula bácsi is beleizzadna és sűrűn csuklana azoktól a paprikás szószoktól, amit egy nagyatádi kistermelő, Frühwirth Felicián és felesége, Marianna főznek. A fiatal házaspár tavaly év elején határozta el, hogy Csipi Chili nevű vállalkozásukkal különleges paprikafajtákat fognak termeszteni, melyekből saját gyártású és fantázianevű mártásokat és porokat készítenek.

Mennyire erős paprikákról beszélünk? Nos, a csípősség mérésére használt Scoville-skála aszerint van meghatározva, hogy az adott paprikamennyiséget hányszorosára kell hígítani ahhoz, hogy ne lehessen érezni a csípősségét. Az Erős Pista nagyjából 1000-et ér el a skálán, a magyar hegyes erős paprika pedig hozzávetőlegesen 2500-at. Ezzel szemben a pár által termesztett legenyhébb paprika is 400 ezernél kezdődik. Sőt, Felícián kertjében megtalálható a 2013 óta világrekordot tartó paprikafajta is, a Carolina Repaer, azaz a „Karolinai Kaszás”, melynek csípőssége akár a 2,2 millió-t (!) is elérheti a Scoville skálán. A hagyományos magyar paprikák ennek a közelébe sem érnek.

Felíciánék már régebben is gondoztak az udvarban egy-két tő különleges paprikát, így volt némi tapasztalatuk a chilifélék gondozásában. Az ötletet végül az adta, amikor pár éve egy ismerősük megkóstoltatott velük egy különleges szószt. Ennek hatására a pár elhatározta, hogy ők is ezzel akarnak foglalkozni. Ehhez először is egy megfelelő méretű fóliasátrat kellett felhúzni az udvarban.

– Voltak kezdeti nehézségek, mivel nem volt sátrunk – mesélte Felícián. – Az anyós hintaágyát daraboltuk szét, abból készítettük a fóliasátor vázát. Mindent saját erőből csináltunk, én ástam körbe a sátrat, én húztam fel a fóliát, kiépítettünk öntözőrendszert a kútból – az egész tavalyi év egy teszt volt, hogy egyedül mire vagyunk képesek. Végül sikerült felépítenünk egy körülbelül 125 négyzetméteres sátrat, amiben szépen tudtunk termeszteni.

A különleges chilipaprikák nevelése nem egyszerű feladat: a növények vegetációs ideje hosszú, a csírázástól a termés beérésig 8 hónap is eltelhet. A paprikáknak minden növekedési fázisában más és más tápanyag- és fényigényük van.

Az első paprikatövekkel nagyon óvatosan bántunk, fokozatosan szoktattuk őket a naphoz – mesélte Marianna. – Először csak fél órára vittük őket ki az udvarra, aztán visszahoztuk őket a házba, másnap már egy órára, és így tovább. Az első alkalommal, amikor egész nap kint voltak, szegények valósággal elaléltak a napon, de este regenerálódtak.

A paprikákat magról nevelik, a kicsírázott növények különleges világítást kapnak.

Eredetileg ez gyerekszoba lett volna, de egyelőre nem tudtuk megoldani máshol a palánták tárolását, úgyhogy a kisfiunk még velünk alszik – mesélte nevetve Felícián. – De ez csak átmeneti állapot, hamarosan kitalálunk más megoldást.

A pár tavaly januárban vágott bele a vállalkozásba, és nyárra meg is lett az eredménye: a fóliasátrukban 6-800 tövet neveltek fel, melyeken több mázsa különleges erős paprika termett. A pár, mint elkötelezett termelő, minden paprikát külön-külön meg is kóstol, hogy megbizonyosodjon a termés minőségéről.

Nagy pillanat volt a számunkra. A gyerek édesanyámnál volt, nyitottunk egy üveg bort, kiültünk este a hintaszékbe, és megfeleztük az első paprikánkat – mesélte Marcsi. – Az egy 400 ezres kategória volt, Felícián beleharapott, hümmögött, hogy hát igen, csípős, én meg a halálomon voltam, a bor mellé futottunk a tejért. A Carolina Repaert is megkóstoltuk: egy-egy karikát bekaptunk, Felícián még meg is rágta, én odáig már nem jutottam el. Épp csak a számba vettem, de lenyelni már nem tudtam, megmondom őszintén, még a nyálam is kifolyt, annyira égetett. Szóval, a minőséggel nem volt baj.

A csiliszakértők a tejre esküsznek, ha a csípősség enyhítéséről van szó: az égésérzetet kiváltó kapszaicin vegyület ugyanis zsírban oldódik, illetve a tejben található kazein fehérje is jól oldja azt. Ezért egy pohár zsírosabb tej az egyik legjobb választás, aminél már csak a fagylalt a jobb. A pár is sokat megivott belőle, miközben feldolgozták a paprikákat, hiszen a szószok főzésekor gyakran kellett kóstolni is. És bizony nem csak a szájukat csípték a mártások.

Védőruhákban főztük a szószokat: a gumikesztyű a NÉBIH előírása miatt is kötelező, de mellette dupla maszkot is viseltünk, meg amikor a szemünkbe fröccsent a szósz, akkor már szemüveget is – mesélte Marianna. – De bármit is viseltünk, nem ért sokat: a fazekakból felszálló gőz is vitte a kapszaicint, égett tőle a tüdőnk, és még másnap is égett tőle az alkarunk a gumikesztyű ellenére is. De meg lehetett szokni.

A főzéshez alkalmazott eszközök semmi másra nem használhatók, egyrészt a NÉBIH előírása miatt, másrészt mivel annyira áthat mindent az erős paprika esszenciája, hogy még a kések is csípősek. A feldolgozás egyelőre az otthoni konyhában történik – ilyenkor, persze a kisfiuk a nagyszülőknél tartózkodik, hogy ne kelljen a paprikagőzt belélegeznie. Azt tervezik, hogy az udvarban található melléképületet felújítják, ezt fogják átalakítani feldolgozóüzemmé. Sokat kísérleteztek a receptekkel: a céljuk az volt, hogy a szószokon keresztül az átlagfogyasztót bevezessék a csilik világába.

Nem azt akartuk, hogy minél gyilkosabbak legyenek a szószok, amiket alig tudnak megenni az emberek – magyarázta Felícián. – Éppen a tévhiteket és a félelmeket akartuk eloszlatni: az nem igaz, hogy az erős paprika árt a beleknek, sőt még a „kétszer csíp” elv is csak bizonyos esetekben igaz. A mennyiségen van a lényeg: a magyar hegyes paprikából az ember el tud ropogtatni vacsorához akár egy-két darabot is, na, az még másnap is csípni fog, viszont a mi szószainkat nem lehet akkora mennyiségben fogyasztani, éppen ezért ilyen gondot nem okozhat, hacsak valaki nem viszi túlzásba. Indiában gyógyszerként használják a csilit, mert baktériumölő hatása van, a megfázásra abból főznek teát. Mi arra törekszünk, hogy ne csak a csípősséget tapasztalják meg az emberek, hanem jöjjenek át a különleges aromák és ízek. Ilyen szempontból persze alattomosak is a készítményeink: a zöldpaprika, amint ráharapunk, azonnal üt, a szószainkban viszont először az ember érzi az ízeket, aztán lassan kezd fellángolni a csípősségérzet, először a szájban, aztán a torokban. Különleges élményt nyújt.

A szószok alapját a sátorban termesztett paradicsomok adják, ezekhez különböző mennyiségekben és keverékekben kerülnek a paprika kivonatok. A legenyhébb, Pufi-Pofi sárga szósz fokhagymás alapú, és kevésbé erős paprikákat tartalmaz, míg például az Anyós Dühét a két legerősebb fajtából főzik. A pár elmesélte, az elmúlt hónapokban több olyan rendszeres fogyasztójuk is lett, akik korábban távol tartották magukat az erős paprikáktól. Mostanra viszont a mindennapi étkezésük részévé vált.

Egy hölgyismerősünk csak remegő kézzel mert belekóstolni, azóta viszont a spagettit, makarónit csak ezzel eszi. Egy másik ismerősünk a töltött káposztát eszi a Majom Csapda szószunkkal. Nem mondom, palacsintába talán kicsit fura, de azt is ki lehet próbálni – mondta Felícián.

A pár egyelőre főállás mellett foglalkozik a paprikákkal. Az aratáson az egész család részt vett, még a 3 éves kisfiuk is. Decemberben indították el a webshopjukat, és bíznak benne, hogy rövidesen felfut a vállalkozásuk. A termékkínálatuk is bővülni fog. Felícián titokzatosan megjegyezte: közel a végítélet órája.

Idén elhozom az Apokalipszist is Nagyatádra – ez egy különleges paprikafajta neve, ami már most növekszik a szobában. Nagy az igény a natúr készítményekre, amik csak paprikakivonatot tartalmaznak, tehát vannak olyan elvetemültek, akik tényleg a nagyon csípős ízekre utaznak. Kiszolgáljuk ezt az igényt is!

Felícián elmondta, terveznek felállítani egy dicsőségfalat, ahova kikerül azoknak a neve és fényképe, akik egészben el tudnak fogyasztani nyersen egy általuk termesztett Carolina Reaper paprikát. Stábunk számára a csilitermelő pár felkínálta a lehetőséget, hogy végigkóstolja a termékpalettát: a legenyhébb szószoktól kezdve egészen az Anyós Dühe mártásig. Valamennyi készítményben érezhető volt a különleges paprikák jellegzetes, gyümölcsös-citrusos illata. Ezen sorok írója mindegyik szószt ki is próbálta, és egytől-egyig ízletesnek találta őket – bár a végére gyakran kellett orrot fújnia és csuklania. Nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek, akik különleges ízélményre és kihívásra vágynak.

Megosztás