Aggódnak a szülők és a tanárok is országszerte

Két általános iskolai tanárnak is pozitív lett a koronavírus-tesztje Nagyatádon. Országosan egyre jobban aggódnak a szülők gyermekeik biztonsága miatt, a legtöbben úgy vélik, a jelenlegi óvintézkedések nem elegendőek.

Aggódnak a szülők, változtatásra van szükség, ez derül ki a Szülői Hang iskolai járványkezelésről szóló online felmérésből”írta a 24.hu. A közvélemény-kutatásban csaknem 10 ezren vettek részt. A felmérésben résztvevő szülők 90 százaléka szerint nem megfelelő a jelenlegi óvintézkedések betartatása.

A válaszok alapján a legkevésbé betartott intézkedés a tanórai távolságtartás, miközben maszkot sem viselnek a tanulók (71%), és a kitöltők többsége nem tartja megfelelőnek a kontaktkutatás és a tesztelés gyakorlatát sem (70%). A szülők 57 százaléka jelezte, hogy fertőzés esetén elmarad a távoktatás és a karantén elrendelése, 40 százalék pedig a kevert osztályokkal, maszkviselés nélkül megtartott tanórákat kifogásolta.

Az oktatók is egyre kevésbé érzik magukat biztonságban. Már 4 tanár halt meg az új típusú koronavírus okozta megbetegedésben országszerte. A Pedagógusok Demokratikus Szövetsége is amellett voksol, hogy be kell záratni az okatási intézményeket, és át kell állni a digitális tanrendre. A szakszervezet szerint „a kormány elérte, hogy már november elejére az összeomlás határára sodorja az oktatást. Amit kellő gondossággal tovább is lehetett volna működtetni. Nincs más megoldás: zárjátok be az intézményeket!” – olvasható a PDSZ közleményében. Ehhez tartozik, hogy a Nemzeti Pedagóguskar elnöke, Horváth Péter egy interjúban elmondta: jó lenne, ha a tanárok maszkokat is kapnának a fertőtlenítőszerek mellé, és hogyha a karanténba kerültek  nem 60, hanem 100 százalékos táppénz járna – mert hogy ezek közül egyik sem valósult még meg. 

Eközben a nagyatádi iskolákba is kezd beszivárogni a vírus: az Árpád fejedelem iskola egyik tanára az őszi szünet alatt fedezte fel magán a tüneteket, azóta karanténban van. Mint megtudtuk, a Bárdos iskolában is pozitív lett az egyik tanár tesztje. Az iskola azonban továbbra is folytatja a működését.

Dolgozunk továbbra is, tesszük, amit kell – mondta az Atádhírnek Iváncsics Gyula iskolaigazgató. – Pánikhangulat nincsen, de természetesen mindenkiben van aggodalom. Eszközökkel el vagyunk látva. Ha igazolt esetről tudunk a tanárok között, akkor a protokoll szerint járunk el: értesítjük a kormányhivatal népegészségügyi osztályát. Ezt követően ők rendelhetik el a karantént és a kontatkutatást. Esetünkben a pedagógusnak a szünet előtt jelentkeztek a tünetei, azóta karanténban van. A diákoknál még nem tudunk senkiről, aki beteg lenne. Viszont azok a gyerekek, akiknél a családban, az egy háztartásban élőknél van igazolt eset, ők otthon maradnak 10 napig, és csak háziorvos dönthet arról, hogy újra járhat iskolába. Két-három ilyen diákunk van jelenleg.

Az iskolaigazgató elmondta, rendszeresen kommunikál a szülőkkel, érezhető rajtuk az aggodalom.

A szülők érthető módon nincsenek könnyű helyzetben, de szerencsére eddig mindenki nyugodtan viselkedett. A vélemények között akad mindkét véglet: van, aki jobban fél, és azt szeretné, ha bezárna az iskola, míg mások kérik, hogy nehogy bezárjunk, mert akkor ki vigyáz a gyerekére. Nem egyszerű a helyzet.

Az igazgató hozzátette, a fejleményekről mindig tájékoztatják a szülőket: az iskola facebook oldalán és az osztálycsoportokon keresztül. A koronavírusos esetek számát az iskolák honlapján is közzéteszik, mind a Bárdos, mind pedig az Árpád fejedelem iskola esetében.

Megosztás