Aláírásokkal tiltakoznak a háziorvosok

Az ellen, hogy az operatív törzs arra utasította őket: a jövő héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket. Azt mondják, ez veszélyezteti a személyzet és a rendelésre érkező többi páciens egészségét.

Az utasítás szerint teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra. Az aláírást kezdeményező háziorvosok állítják, az utasítás főleg betegbiztonsági okból kivitelezhetetlen. Ugyanis a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és a nem fertőző betegek elkülönítésére. Ráadásul a járványügyi protokoll alapján, ha pozitív mintát találnak, akkor utána el kellene végezniük a rendelő és a váró teljes fertőtlenítését. Ehhez ki kellene üríteni a rendelőt, amire idő sincs, arról nem is beszélve, hogy így ellehetetlenül a többi beteg ellátása.

Ugyanezt erősítették meg az általunk megkérdezett nagyatádi háziorvosok is. Gyorstesztet ugyan kaptak, de tartanak a fertőzés gyors terjedésének veszélyétől.

Sajnos, gyakori tapasztalat, hogy a gyanús tünetekkel jelentkező beteg gyorstesztje 2-3 nap után még negatív, általában a 4.-5. nap után lesz pozitív – ismertette egyikük. – Nálam jelenleg 3 beteg PCR-tesztjének az eredményére várunk. Lázasak, fáj a torkuk, hasmenéses tünetük is van, és másfél hete betegek.

Változatlanul nagyon sok a felső légúti tünetekkel jelentkező beteg a nagyatádi rendelőkben.

Az elején néhány napig elkínlódnak otthon valami nem vényköteles szerrel, csak a 4. nap vagy azután jelennek meg, akkor meg már többnyire késő, addigra felülfertőződnek – osztotta meg tapasztalatait másikuk. – Sorban jönnek az oltatlanok, akadt köztük, aki még teszteltetni sem engedte magát.

Az utasítás nyomán úgy vélik, inkább küldenek ki a lakásra tesztet, ha valaki telefonon bejelentkezik, és gyanúsnak bizonyul. Ám azt mondják, sokkal kevésbé lenne veszélyes, ha a hatóság kijelölne egy mobil mintavételi pontot a városban, akkor nem keverednének a betegek, nem terjedhetne olyan könnyen a fertőzés.

Megosztás