Átadták és megáldották Nagyatád első keresztútját

Átadták és megáldották Nagyatád első keresztútját, ami egyben a legrövidebb út Henész és a belváros között.

Ünnepi szentmisével kezdődött Nagyatád első keresztútjának megáldása. Ezen a nagyatádi esperes és a magyar ferences rend szerzetesei is részt vettek. A szertartás után a templom elől indultak el hívek a kálvária első állomásához. Az 14 stáció közül az első rögtön a templom mellett helyezkedik el: Pilátus halálra ítéli Jézust. Az állomások megáldását többek között Papp Tihamér ferences szerzetes végezte. A következő állomások a Múzeum udvarában sorakoztak. A parkosított terület a következő három stációnak ad helyet: Jézus vállára veszi a keresztet, először esik össze a súlya alatt, és találkozik édesanyjával. Minden állomáson szentelt vizet szórtak az alkotásokra, térdet hajtott a gyülekezet, egy ima hangzott el majd egy rövid elmélkedés. Jézus szenvedéstörténetének minden pontja örökérvényű üzenettel bír mindannyiunk számára. A keresztút ezek után a Rinya-patak felé halad tovább. 

A kálvária mintegy másfél kilométer hosszú. A táj sok tekintetben hasonlít ahhoz, amit annak idején Jézus is megjárt. Ez teszi különlegessé a nagyatádi kálváriát. A keresztút átvezet a Malom-árok új hídján is. Ezt az átkelés előtt külön felszentelték.

A domborműveket a Ferences rend finanszírozta adományokból. Az azokat tartó téglaposztamensek és az új híd a nagyatádi önkormányzat beruházása volt. Ez jelentős városi fejlesztés volt közlekedési szempontból is. A keresztútnak köszönhetően Nagyatád ismét gazdagabb lett mind értékben, mind lélekben.

 

 

 

Megosztás