Az erdei út mentén látszik, hol fogy el a kóla és a hamburger

A vírushelyzetben egyre több a kiránduló, ám az erdeink rendkívül szemetesek. Egy őszi akcióban országosan 1100 köbméter, a Kaszó Zrt. itteni területén pedig mintegy 40 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze az erdészetek.

A Tisztítsuk meg az országot! akció keretében a 22 állami erdőgazdaság területéről elszállított illegális hulladék mintegy harmadát a lakosság jelzései alapján sikerült felderíteni.

Megdöbbentő, hogy az ősszel begyűjtött 1100 köbméter nagy része vegyes kommunális hulladék volt, azaz csupa olyasmi, amit minden normális ember a kukájába tesz, a szolgáltató pedig elszállítja azt a háza elől. Persze, sajnos, előfordult köztük építési törmelék és veszélyes hulladék is, főleg autógumi. A legszennyezettebbek a Sopron, Budapest és Balaton-felvidék környékén lévő parkerdők voltak.

A Kaszó Zrt. tíz éve szervez hulladékgyűjtést, általában tavasszal. Olyankor mindig több tíz köbméter illegális szeméttől szabadítják meg a 15 ezer hektáros törzsterületüket (Kaszó környéke) és az ország különböző pontjain lévő, 5 ezer hektáros honvédségi szakkezelt erdőket. Természetesen ők is csatlakoztak az országos felhíváshoz.

Csak itt, Kaszó környékén 40 köbméter, az erdőket mérgező hulladékot gyűjtöttünk össze – mondta Galamb Gábor vezérigazgató. – De pl. Nagykanizsa mellett egyetlen helyről 50 köbmétert takarítottunk el, és ott a következő héten megint találtunk szemetet. Szörnyű, de a Kanizsa felől idevezető úton rendre látszik, hol fogy el a kóla, a hasábburgonya és a hamburger.

Nemcsak az autózók szórják el a szemetet. Érzékelhetően megnőtt a túrázók száma is idén: a vírushelyzetben ez a legnépszerűbb házon kívüli szabadidős tevékenység.

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink tiszta környezetben élhessenek, mutassunk nekik jó példát – hívta fel a figyelmet Galamb Gábor.

Az illegális hulladék felszámolása folyamatos lesz, az erdészetek továbbra is várják a lakosság jelzéseit. A tervek szerint a jövőben jóval nagyobb szerepet szánnak a megelőzésnek: országszerte 900 kamerát és 300 sorompót szerelnek fel a szemétlerakás megakadályozására.

Megosztás